x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă NASA vrea să facă un scut magnetic în jurul planetei Marte pentru ca oamenii să poată locui acolo

NASA vrea să facă un scut magnetic în jurul planetei Marte pentru ca oamenii să poată locui acolo

07 Mar 2017   •   14:26
NASA vrea să facă un scut magnetic în jurul planetei Marte pentru ca oamenii să poată locui acolo

Cercetătorii de la NASA analizează ideea de a „construi” un scut magnetic în jurul planetei Marte, cu scopul de a reda atmosfera planetei şi de a o face locuibilă.

În prezent, Marte este aridă şi rece şi cu o atmosferă foarte subţire, dar cercetătorii cred că pe vremuri, planeta era „învăluită” de o magnetosferă protectivă, ce ţinea departe radiaţiile cosmice şi solare şi crea un efect de seră ce permitea apei (în stare lichidă) să existe la suprafaţă.

Totuşi, când Marte a pierdut magnetosfera, acum trei sau mai multe milioane de ani, atmosfera a fost devastată de vânturile solare, ce au dus la evaporarea celei mai mari cantităţi de apă şi congelarea restului de apă. Se crede că a şaptea parte din oceanul antic de pe Marte este prins în calota polară nordică a planetei.

Directorul Diviziei de Ştiinţă Planetară a NASA, James Green, a declarat că agenţia spaţială foloseşte instrumente de simulare pentru a evalua fezabilitatea creării unei atmosfere magnetice în jurul planetei Marte. Acest lucru ar permite dezgheţarea unei părţi din calota glaciară şi, astfel, prezenţa apei în stare lichidă, din nou, pe aceste teritorii. Ar putea extinde posibilitatea de extragere a oxigenului, fapt ce ar permite oamenilor de ştiinţă să creeze efectul de seră în „aer liber”, pentru producerea de plante pe Marte.

„Dacă aceste lucruri vor fi realizate într-o viaţă, colonizarea planetei Marte nu e departe”, se arată în raportul citat de Mirror.

×
Subiecte în articol: nasa planeta marte