x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Naveta Atlantis - scenariu de salvare

Naveta Atlantis - scenariu de salvare

de Vasile Surcel    |    13 Mai 2009   •   00:00
Naveta Atlantis - scenariu de salvare
Sursa foto: SCOTT AUDETTE/Reuters

Agenţia Spaţială Americană NASA, care a lansat luni naveta Atlantis către telescopul cosmic Hubble, a pregătit, în premieră mondială, un plan de rezervă care va putea fi aplicat în cazul apariţiei unor probleme tehnice în spaţiu.



Acest „scenariu" de salvare constă în lansarea unei a doua navete, capabile să recupereze astronauţii ajunşi în dificultate. Naveta spaţială americană Atlantis a fost lansată, conform programului, luni la ora locală 14.01 (21.01 ora României), de la Centrul spaţial Kennedy. Ţinta acestei expediţii spaţiale este, după cum relatează AFP, telescopul Hubble, care are nevoie urgentă de reparaţii.

Cele două rachete detaşabile ale navetei, care asigură 80% din propulsie în primele momente ale lansării, s-au separat, după cum era planificat, la două minute după decolare şi au căzut în Atlantic, de unde vor fi recuperate în vederea reutilizării lor în alte misiuni. Atingând o viteză de 5.000 de kilometri/oră, naveta a ajuns pe orbita circumterestră în circa zece minute şi 30 de secunte.

Scenariul de salvare pus la punct de NASA, prevede că, în cazul unei defecţiuni apărute în timpul ascensiunii, naveta se poate întoarce pentru o aterizare de urgenţă la Centrul spaţial Kennedy, în cazul în care aceasta va interveni la începutul zborului. Iar dacă incidentul se va petrece într-o fază ulterioară a misiunii, la Moron, în Spania. Celelalte două poligoane de aterizare de urgenţă din Europa, cel din  Saragoza (Spania) şi Istres (Franţa) nu au fost accesibile pentru această lansare.

DEŞEURI, MICROMETEORIŢI... Specialiştii apreciază că această misiune va fi cu mult mai preiculoasă decât un zbor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Asta pentru că zona din spaţiu în care ea urmează să ajungă prezintă o mai mare probabilitate de coliziune cu micrometeoriţi ori cu „deşeurile spaţiale" care plutesc în derivă în zona telescopului Hubble. Echipajul navetei are la dispoziţie rezerve de oxigen suficiente pentru 25 de zile în spaţiu. Operaţiunea de salvare concepută de experţii NASA implică pregătirea navetei Endeavour, la Centrul spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, în aşa fel încât aceasta să poată decola rapid, cu un echipaj compus din patru astronauţi. Este pentru prima oară în istoria NASA când o un asemenea echipaj este pregătit pentru o misiune de salvare.

Potrivit „scenariului" pus la punct de specialişti, Endeavour va fi lansată, contra cronometru, şi va sosi, în scurt timp, lângă Atlantis, la aproximativ 600 km deasupra Terrei. Ajunşi în zona de salvare, astronauţii de pe Endeavour  vor acţiona un braţ robotizat lung de 15 metri, pentru a lega între ele cele două navete spaţiale. Apoi, ei vor avea la dispoziţie două zile pentru a a realiza o punte de corzi întinse între cele două navete, pe care astronauţii de pe Atlantis ar putea merge prin spaţiu pentru a ajunge la salvatori. Christopher Ferguson, comandantul navetei Endeavour, a declarat pentru CNN că el şi echipajul său se simt pregăţi pentru o astfel de misiune de salvare. La rândul său, Scott Altman, comandantul navetei Atlantis, a declarat că se simte mai liniştit ştiind că există o navetă care poate să îi salveze la nevoie. |n cazul în care va fi abandonată în spaţiu, naveta Atlantis va fi programată să se autodistrugă, pentru a evita situaţia în care ea ar putea cădea peste o regiune populată a pşlanetei, ea urmând să fie ghidată de experţii NASA spre o zonă pustie din Oceanul Pacific.

×
Subiecte în articol: salvare spatiul cosmic atlantis