“Dacă fizica cuantică nu te-a şocat profund, încă nu ai înţeles-o”, spunea cu încredere Niels Bohr. Fascinat de un domeniu pe cât de complicat, pe atât de solicitant, Bohr a reuşit să-l atragă şi pe fiul său către fizică, astfel conturând destinul unei familii.
“Dacă fizica cuantică nu te-a şocat profund, încă nu ai înţeles-o”, spunea cu încredere Niels Bohr. Fascinat de un domeniu pe cât de complicat, pe atât de solicitant, Bohr a reuşit să-l atragă şi pe fiul său către fizică, astfel conturând destinul unei familii.
Niels Henrik David Bohr s-a născut la 7 noiembrie 1885 la Copenhaga, Danemarca, în casa profesorului de fiziologie Christian Bohr. În copilărie, fascinat de fratele său, matematician şi jucător olimpic de fotbal al naţionalei daneze, Niels a devenit el însuşi un împătimit al acestui sport. A urmat Colegiul Trinity, Cambridge, iar doctoratul l-a susţinut la Universitatea din Copenhaga în 1911. După absolvirea facultăţii a lucrat la Universitatea din Cambridge, unde a efectuat experimente alături de J.J. Thomson, apoi a urmat cursurile lui Ernest Rutherford la Universitatea din Manchester. În 1943, în timpul ocupaţiei germane în al doilea război mondial, chiar înainte de a fi arestat de poliţia germană, Bohr a fugit în Suedia, apoi s-a mutat la Londra. L-a avut ca student pe Werner Heisenberg, care s-a ocupat mai târziu de proiectul german al bombei atomice. Niels Bohr a murit în 1962 la Copenhaga.
MODEULUL BOHR. Niels Bohr a câştigat Premiul Nobel în 1922, pentru cercetările privind structura atomilor şi a radiaţiilor emise de aceştia. În 1913 publică modelul structurii atomice, care are la bază teoriile lui Rutherford. Modelul lui Bohr prezintă atomul ca un nucleu încărcat pozitiv, înconjurat de electroni care se deplasează în orbite de circulare, asemănător structurii sistemului solar, dar atraşi de forţe electrostatice. Acest model este de fapt modelul Rutherford, modificat în baza fizicii cuantice, iar mulţi îl numesc “modelul Rutherford-Bohr”. Tot Bohr a descoperit că un electron se poate deplasa de pe o orbită cu energie mai mare pe una cu energie mai mică, emiţând un foton de energie – baza teoriei cuantice.
AAGE BOHR. Născut la 19 iunie 1922 la Copenhaga, fiul Margrethei şi al lui Niels Bohr a perpetuat renumele familiei, specializându-se în fizica nucleară. A învăţat la Gimnaziul Sortedam, după care a început să studieze fizica la Universitatea din Copenhaga în 1940. A fost asistentul tatălui său încă din facultate, a plecat cu el în Suedia, Marea Britanie şi Statele Unite. Şi-a terminat cursurile abia la întoarcerea în Danemarca, unde şi-a susţinut şi lucrarea de doctorat în 1946. A fost cercetător la Institutul Niels Bohr, iar din 1956 a devenit profesor de fizică la acelaşi institut. După moartea tatălui său, Aage l-a înlocuit în postul de director. Printre lucrările publicate de Aage Bohr se numără “Stările rotaţionale ale nucleilor atomici”, în 1956 şi “Structura nucleară”, volumul I în 1969, iar al doilea volum în 1975.
CARIERĂ. În anul 1975, Aage Bohr a primit Premiul Nobel pentru Fizică, împreună cu Ben Roy Mottelson şi cu Leo James Rainwater, alături de care a făcut cercetări privind legătura dintre mişcarea generală şi mişcarea particulelor din nucleii atomici. Premiul a fost şi o recunoaştere a teoriei structurii nucleului atomic, bazată pe această legătură. Bohr şi Rainwater au fost de părere că nici unul dintre modelele anterioare cu privire la structura atomului (modelul Bohr şi modelul Mariei Goeppert-Mayer) nu erau satisfăcătore şi, mai mult, se contraziceau. Bazându-se pe o idee a lui Rainwater, alături de Mottelson, Aage Bohr a creat modelul colectiv, o sinteză a modelelor anterioare.
“Un fizician este doar felul atomului de a se privi pe sine”
“Un expert este o persoană care a făcut toate greşelile care se pot face într-un domeniu foarte restrâns”
Niels Bohr
“Remarcabile generaţii de oameni de ştiinţă care au lucrat împreună cu tatăl meu au devenit pentru noi, copiii, unchiul Pauli, unchiul Klein, unchiul Heisenberg”
Aage Bohr
CV
Data Naşterii:
7 octombrie 1885 – Niels Bohr;
19 iunie 1922 – Aage Bohr;
Locul naşterii:
Copenhaga, Danemarca
Carieră:
1920-1962 – Niels Bohr a fost directorul Institutului de Fizică Teoretică;
1930 – cercetările lui Niels Bohr la Institutul cu acelaşi nume sunt direcţionate către nucelii atomici;
1957-1975 – Aage Bohr este membru al Institutului Nordita, fondat în 1957 pe premisele Institutului Niels Bohr;
1970 – Aage devine director al Institutului Niels Bohr, după moartea tatălui său (1962).