Topirea straturilor de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica grăbeşte ritmul deja accelerat în care creşte nivelul mării, potrivit unor date observate prin satelit, scrie The Guardian.
În acest ritm, oceanele lumii vor creşte cu cel puţin 60 cm până la sfârşitul secolului, potrivit studiilor publicate în Monday’s Proceedings al Academiei Naţionale de Ştiinţă.
Pe baza datelor din satelit, pe o perioadă de 25 de ani, studiul arată că ritmul de creştere al nivelului mării s-a mărit. Datele confirmă simulatoarele ştiinţifice computerizate şi se potrivesc cu predicţiile venite din partea ONU, care publică rapoarte regulate despre schimbările climatice.
Există doi factori care afectează nivelul mării: fluctuaţiile de la an la an cauzate de evenimentele naturale şi acţiunile pe termen lung ale oamenilor.
Nivelul mării a fost stabil timp de 3,000 de ani până în secolul 20, când a început să crească din cauza încălzirii globale cauzate de arderea combustibililor fosili, potrivit unui om de ştiinţă specializat în climă de la Institutul Potsdam din Germania, Stefan Rahmstorf.
Creşterea nivelului mării cu 60 de cm până la sfârşitul secolului “va avea efecte mari asupra unor locuri precum Miami sau New Orleans, dar nu văd asta ca fiind catastrofic”, pentru că aceste oraşe pot supravieţui, potrivit autorului studiului, Steve Nerem, de la Universitatea din Colorado.