Cand vine vorba de cele mai longevive specii, arborele gigantic Sequoia este cel care ar veni in mintea multora. Se cunosc exemplare care au trait sau traiesc de 3.000 – 3.500 de ani si se banuieste ca pot ajunge si la 5.000 de ani.
Dar Yahoonews a relizat un top al celor mai longevive animale cunoscute.
Aparent, animalele sunt defavorizate fata de regnul vegetal, din punct de vedere al duratei de viata, fiindca sunt obligate la un trai activ, consumand mai multa energie pentru a se hrani, reproduce etc. Totusi, exista animale care au fost contemporane cu invazia gotilor, hunilor si gepizilor pe teritoriul actual al Romaniei. E vorba de o specie de burete arctic, care traieste... milenii. A fost gasit un exemplar viu, a caruit varsta a fost estimata la peste 1.500 de ani. Secretul acestei longevitati rezida in mediul foarte stabil. Considerat o specie animala, buretele creste extrem de lent si depune un efort minim pentru a se hrani.
Dar buretele arctic este 'mic copil' pe langa o specie de meduza - , care pare sa fie, efectiv, nemuritoare. Majoritatea meduzelor mor dupa ce ating maturitatea sexuala si se reproduc. Insa in cazul acestei meduze mici (corpul sau nu are un diametru mai mare de 5-6 mm), intervine asa-numitul proces de transdiferentiere, care le permite unor celule sa se transforme si, astfel, organismul se regenereaza complet, din matur revine la un stadiu tanar (de polip), proces care se repeta... la infinit. Descoperita, initial, in apele sarate si permanent calde din Caraibe, Turritopsis s-a raspandit in toate oceanele planetei, transportata de navele de ale caror cale se ataseaza.
In top mai apar o scoica pescuita in anul 2007, a carei varsta a fost estimata la 405 – 410 ani, o broasca testoasa bengaleza care avea, in momentul mortii, 255 de ani, un crap japonez ce a trait 226 de ani (a murit in 1977), o balena de Groenlanda – 211 ani, si homarul botezat George – 140 de ani, care e posibil sa mai traiasca (a fost pescuit, cumparat de un restaurant pentru reclama si apoi eliberat in Atlantic).
Pentru oameni si varsta homarului este o tinta indepartata. Cea mai longeviva persoana cunoscuta a fost o frantuzoaica – Jeanne Calment, care a trait 122 de ani si 167 de zile.