x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Opt motive pentru care sfârşitul lumii nu va fi în 2012

Opt motive pentru care sfârşitul lumii nu va fi în 2012

12 Oct 2012   •   10:37
Opt motive pentru care sfârşitul lumii nu va fi în 2012

Perspectiva sumbră că în anul 2012 civilizaţia va lua sfârşit a înflăcărat atâta lume, încât, în  ultima vreme, am fost sufocaţi de scenarii apocaliptice, unul mai catastrofal decât altul. Un  razboi atomic, un virus scăpat din laborator sau, mai ales, o otravire lentă a Terrei prin poluare şi efect de sera – din păcate, aceste alternative de apocalipsă, mai apropiate de realitate, nu ne impresionează nici pe jumatate
comparativ cu o absurdă aliniere de biliard a planetelor. Aşadar, iată cele opt motive pentru care apocalipsa ne va ocoli si anul ăsta.

8.Schimbările din câmpul magnetic al Soarelui vor duce la explozii

Ştim ca fiecare stea are o durată limitată de viata, la fel ca şi soarele, care este o stea în sistemul nostru solar care produce lumină şi caldură. Sistemul nostru solar trebuie să se supună acestui ciclu, care în cele din urma implică încărcarea câmpului magnetic. Aşadar, soarele trece printr-un ciclu de aproximativ 11 ani pământeşti, la sfârşitul cărora, câmpul magnetic se extinde şi de distorsionează, schimbandu-şi polaritatea. E adevarat că un nou astfel de ciclu va atinge apogeul în anul 2012 sau 2013, iar unele estimări arată că acest varf de intensitate al activităţii solare ar putea fi cu 30-50% mai puternic decât antecedentul. Însă, cercetatorii, pe baza statisticilor din anii trecuţi şi secolele precedente, demonstrează că acesta nu va fi nici pe departe cel mai puternic vârf de activitate solara suportat de specia
noastră, scrie poptens.com.

Cea mai puternică explozie solară întregistrată până în prezent s-a petrecut pe data de 4 noiembrie 2003, când câteva miliarde de tone de plasmă au explodat în direcţia Pământului. Dar, bazat pe istorie şi pe experţii care cercetează acest lucru, nu va fi suficient de puternic pentru a şterge planeta noastră.

7.Polul magnetic al Pământului se va inversa

Geologii susţin, că Terra şi-a schimbat orientarea polilor magnetici de câteva zeci de mii de ori de la formare până în zilele noastre. Nu exista nici o evidenta serioasă care să dovedeasca faptul că un camp magnetic întors pe dos ar putea fi cauza dispariţiei planetei noastre din sistemul solar. Strămoşii noştrii au supravieţuit în urma acestor inversări ai polilor, deci noi de ce nu putem ?

6.Axa Pământului se va înclina

În această teorie fantezistă credeau în trecut savanţii cu minţile briliante, aceştia fiind alarmaţi de posibilitatea de a cădea undeva în hăul spaţiului cosmic. Asta bineînteles, doar dacă Pământul se apleacă atât de puternic încat ''ameţeşte'', pierzându-şi axa de rotaţie pe drum. Trecând peste bazaconii, spre deosebire de Marte, care porneşte deseori în excursii în afara axei de rotaţie, Pământul îşi menţine axa cu ajutorul influenţei gravitaţionale venită din partea Lunii.

Pentru o asemenea catastrofă apocaliptică, Pământul ar trebui să fie lovit de un obiect de mărimea lui Marte, incident în urma căruita multiubita noastră planetă va fi dezechilibrată pe veci. Aşa că, de la Big Bang a trecut ceva timp, s-a linistit Universul şi nu mai aruncă cu planete prin galaxia noastră, deci putem fi liniştiţi şi cu asta.

5.Alinierea planetelor care pot perturba forţa gravitaţională a Pământului

Fiind cel mai dezbătut subiect al ultimilor ani, această ipoteză a ajuns atât de populară încât, până şi unii oameni cu pretenţii intelectuale îşi imaginează o astfel de aliniere care va duce la dezastre fară precedent- de la venirea antihristului până la catastrofe ecologice şi geologice de neimaginat.

În 1982, cea mai mare aliniere de planete din sistemul nostru solar a fost popularizată de către un escroc în cartea ''The Jupiter Effect'', conform căreia, alinierea prost inspirată a Terrei cu Jupiter ar fi urmat să provoace cutremure imense şi tsunamiuri de kilometri înaltime. Tot ce s-a întamplat a fost că, un smecher din America s-a îmbogaţit peste noapte, profitând de frica colectivă şi de naivitatea compatrioţilor săi. Însă şi aici avem o este bună. În 2012 nu se va alinia nici o planetă! Chiar dacă s-ar întâmplă, Luna noastră iubită are asupra Terrei o influenţă gravitaţională mai mare decât cea a lui Jupiter sau orice altă planetă. Deci blestemul planetelor ar fi sub forma unei adieri la fel de puternice precum aerul produs de către zborul unei vrăbii.

4.Gaura neagră din centrul galaxiei ne va afecta

Orice om, idiferent de educaşie şi profesie, simte un fior de gheaţă când îşi imaginează că în apropierea planetei noastre poate fi o grozăvie care înghite totul. Însă, savanţii care îşi petrec aproape toată viaţa cercetând problema cu ajutorul unor megatelescoape ultraperformante ne asigură că, nici de data asta apocalipsa nu se va ţine de cuvânt, asta pentru că, acea gaură neagră din centru Caii Lactee nu are nici o influenţă asupra discului de planete al galaxiei. Gaura neagră are o mărime de aproximativ 3 milioane de mese solare, în timp ce galaxia noastră conţine câteva trilioane de mese solare. Deci cum poţi băga un sireag pe mega bile într-o gaurică?

3. Pământul va fi lovit de un asteroid

Opa! Asta sună rău! Conform ultimelor date, cel mai periculos bolovan care are şanse să ne lovească este Apophis. Acest asteroid spatialo-gigantic este o bucată de rocă de vreo 350 - 400 de metri. Însă, noi suntem norocoşi şi de data asta ,că îl avem pe Chuck Noris, aşa că acesta fiind sătul să se tot înfrunte cu el s-a cărăbănit prin alte colţuri ale galaxiei. Ar avea totuşi în plan să se apropie din nou de Terra undeva prin anul 2029, însă şi atunci şansele de a se lovi de noi sunt de 1 la 250.000. Astronomii ne spun totuşi că peste cateva miliarde de ani, Terra nu va scăpa de un impact nimicitor, însă ţinând cont de acest generos interval de timp, anunţul lor nu prea ne mai sperie, nu ?

2.Pământul va fi iradiat de o supernovă sau hipernovă

Gândul unei supernove, care împraştie radiaţii pe unde are chef, poate înspăimânta mulţi creduli, darămite perspectiva unei hipernove, şi mai mare şi mai rea. Dar, specialiştii ne linistesc şi de data asta şi susţin cu tărie că nu vom fi martori la o astfel de grozăvie, asta pentru că, în proximitatea sistemului nostru solar nu există vreo stea care să dea ortul popii, transformându-se într-o supernovă care să iradieze această minunată şi liniştită planetă albastră. Urmatoarea pe lista astrelor care vor face bum! este Eta Carinae, o stea situată la o distanţă cu adevarat astronomică, deci nu avem motive temeinice să ne îngrijorăm că vom fi prajiţi de vreun fascicol devastator de radiaţii gama care va străbate Galaxia, atunci cand gigantica Eta Carinae va lua sfârşit.

1.Un nor de energie negativă va înghiţi sistemul solar

Senzaţional! Vă puteţi imagina un nor întunecat de dimensiuni incredibile? Scenariul ăsta fantezist pare a fi un episod din Star Wars, însă totuşi exista multi pământeni care iau în serios teoria energiei malefice.

Aşa-zisa energie neagra se afla peste tot în jurlul nostru, şi asta dintotdeauna. Fizica contemporană încă nu a stabilit ce este aceasta misterioasa energie, însă, în orice caz, nu e o entitate malefică. Materia şi energia sunt elemente ipotetice, nedetectabile prin radiaţiile pe care le emit. Potrivit astonomilor moderni, această mareie invizibilă, ar fi de fapt, marea masa a Univerului.

Deci, chiar daca sfârşitul lumii va veni acum sau peste 100 de ani, nu ne rămâne de facut decât să îndurăm căci asta e natura.

×