x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Orice mişcare conştientă pe care o facem este subminată de inconştient care trădează ce gândim în realitate

Orice mişcare conştientă pe care o facem este subminată de inconştient care trădează ce gândim în realitate

de Sînziana Stancu    |    13 Oct 2011   •   21:00
Orice mişcare conştientă pe care o facem este subminată de inconştient care trădează ce gândim în realitate

Limbajul nonverbal capata din ce in ce mai mult teren in preocuparile pihologilor, mai ales ale celor specializati in dezvoltarea personala. Limbajul trupului 'vorbeste' chiar mai mult decat cel verbal, socializat si adaptat la circumstante, dupa care ne ascundem uneori ca sa fim intr-o lumina favorabila fata de ceilalti. Dar limbajul gesturilor rareori pacaleste, pentru ca vine din interior, din subconstient, iar acolo este adevarul cu 'A' mare. Iata cateva dintre cele mai frecvente gesturi dupa care ni se poate 'citi' ce gandim sau ce fel de temperament si caracter avem.

Pozitia cu coatele sprijinite pe masa, cu degetele incrucisate si barbia sprijinita pe degetele mari este o atitudine care semnifica fie ca persoana respectiva vrea ca o reuniune de lucru sa se termine mai repede, fie ca incearca sa seduca o persoana de sex opus, fie moment de concentrare pentru gasirea unei solutii la o problema care o framanta sau a unei surse de inspiratie. Degetele incrucisate in permanenta, indiferent de pozitia in care se afla mainile, indica anxietate, iar degetul mare 'captiv' intre aratator si mijlociu indica o persoana perdanta, incercata de sentimentul esecului. Aratatorul indreptat catre un obiect sau catre o persoana sau un grup de persoane, cu degetul mare ridicat ca si cum mana ar tine un revolver indreptat catre o tinta, arata ca persoana respectiva este stresata.

Este un gest des intalnit la politicieni, mai ales in timpul discursurilor electorale. Salutul de la distanta, cu mana, cu degetele rasfirate, este cel al persoanelor care au suferit de curand un esec. Aratatorul intins sub buza inferioara, iar celelalte degete facute 'caus', mascand barbia, tardeaza o atitudine suspicioasa, foarte sceptica. Aratatorul mainii drepte trecut peste barbie, imediat sub buza inferioara, este gestul specific unei persoane extrem de sceptice, iar cel stang in aceeasi pozitie este gestul persoanei care se fereste de propunerile celorlalti.

Ridurile ce apar pe frunte in unghi, cand o persoana vorbeste si pleaca barbia spre piept, uitandu-se in ochii altei persoane ca si cum ar privi-o peste ochelari indica anxietate. Balansarea capului in sus si in jos este specifica persoanelor timide, dar care sunt obligate sa asculte o alta persoana peste limitele pe care sunt capabile sa le aiba. Cu cat balansul capului este mai frecvent, cu atat persoana inclina chiar si spre anxietate.

Bratele incrucisate mai tot timpul arata stres, iar palmele departate si varfurile degetelor de la ambele maini sprijinite unele de celelalte, realizand un profil de 'acoperis', arata ca persoana respectiva are prea putine argumente de esenta. Si acest gest se intalneste frecvent la politicieni, care se prefac ca inteleg ceea ce ei, de fapt, ignora. Persoanele care 'rup acoperisul' departand sistematic degetele de la ambele maini sunt nerabdatoare sa incheie discutia.

Pozitia stand in picioare, cu o mana cuprinzand incheietura celeilalte indica o persoana deprimata. Din contra, pumnul drept acoperit de mana stanga arata ca persoana respectiva are mare siguranta de sine. La fel si palmele usor indoite una peste cealalta, coatele pe masa cu un obraz sprijit pe palma de deasupra celeilalte. Palmele lipite una de cealalta perpendicular si cu degetele indoite peste ele indica stima de sine, iar barbia sprijinita in palma, motivatie. Cand este sprijinita pe ambele palme si degetele inconjoara obrajii sub forma de 'lotus', motivatia si increderea in sine sunt la cote maxime.

Picioarele incrucisate unul peste celalalt indica anxietate, iar pulpele incrucisate dreapa peste stanga arata esec. In schimb, gleznele incrucisate stanga peste dreapta arata incredere in sine si pofta de dominare, iar pozitia sezand, de obicei intr-un fotoliu, cu un picior indoit in echer cu glez­na sprijinita pe genunchiul ce­luilat si, eventual, bratele cu palmele incrucisate la ceafa si capul dat pe spate, este pozitia 'prese­din­ti­lor'.

×
Subiecte în articol: fun