O explozie care a avut ca efect un jet masiv de raze gamma, fenomen studiat de astronomi luna trecută, le-a dat oamenilor de ştiinţă indicii despre modul în care a apăurt aurul în univers şi de ce este atât de rar.
Spre deosebire de alte elemente, precum fierul sau carbonul, aurul nu se poate forma în interiorul unei stele pentru a fi încroporat în planete, atunci când acea stea explodează. Pentru ca acest element greu să apară, este nevoie de un eveniment cataclismic, precum ciocnirea a două stele neutronice, spune Edo Berger, astronom de la Centrul Harvard-Smithsonian.
Stelele neutronice sunt rămăşiţele unor stele care şi-au consumat combustibilul, rămânând doar o aglomerare foarte densă şi fierbinte de neutroni. Atunci când două astfel de stele se ciocnesc, rezultă o explozie cataclismică ce trimite la distanţe enorme jeturi de raze gamma. În explozie sunt create şi elemente grele, precum aurul, care sunt purtate prin univers odată cu explozia de raze gamma.
"Estimăm că într-o astfel de explozie, cantitatea de aur rezultată este echivalentă cu masa a zece luni", spune Edo Berger.
Astfel de ciocniri sunt însă foarte rare, motiv pentru care şi aurul este un element rar. Explozia analizată luna trecută de Berger şi colegii săi a avut loc la o distanţă de 3,9 miliarde de ani lumină, fiind însă cea mai apropiată ciocnire de acest fel observată până în prezent.
"Ca să-l parafrazez pe Carl Sagan, toţi suntem praf de stele, însă bijuteriile noastre sunt stele făcute praf", a mai spus Berger.