x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Originile artei figurative

Originile artei figurative

20 Mai 2009   •   00:00
Originile artei figurative
Sursa foto: H. Jensen/

Istoricii şi arheologii germani pretind că au descoperit originile artei figurative, după ce au găsit, în sudul ţării, o statuetă veche de 31.000-40.000 de ani. Este vorba - scrie, pe pagina de internet, publicaţia germană Der Spiegel, despre timpurile în care primii oamenii moderni europeni îşi făceau apariţia.



VENUS DIN PEŞTERA FELS
Un studiu în acest sens, publicat în revista Nature, arată că figurina, care are 6 centimetri lungime, 3,5 centimetri lăţime, 3 centimetri grosime şi o greutate de 33 de grame, este cea mai veche reprezentare cunoscută a corpului feminin. Este vorba de o sculptură în fildeşul unui mamut, descoperită în toamna lui 2008, în zona Hohle Fels, sub forma a şase fragmente - împreună, ele formează corpul unei femei cu sâni mari şi şolduri proeminente, cu fesele şi organele genitale disproporţionat de mari şi realizate în detaliu, iar capul mic, aproape neînsemnat, sub formă de inel. "Claritatea atributelor sexuale ne face să credem că este vorba de o expresie directă sau indirectă a fertilităţii. Această figurină schimbă radical viziunea noastră asupra originilor artei paleolitice. Înainte de această descoperire, animalele şi imaginile teantropice (reprezentări ale zeilor cu calităţi umane, precum cele din Egiptul antic) dominau descoperirile arheologice din această zonă", a afirmat Nicholas Conard, de la Institutul de Preistorie, Istorie, Antichitate şi Arheologie din cadrul Universităţii din Tubingen.

CEL MAI VECHI INSTRUMENT MUZICAL?
Specialiştii germani i-au dat statuetei un nume - "Venus din Peşterile Fels" - şi au anunţat că, la Hohle Fels, au găsit alte 25 de figuri din fildeş (înfăţişând mamifere, cai, bizoni şi păsări), precum şi cel mai vechi instrument muzical din lume - un fel de flaut construit din oase de pasăre, scrie Der Spiegel. Potrivit revistei Nature, citată de AFP şi preluată de Mediafax, statueta a fost descoperită într-un strat din perioada Aurignaciană (cu 37.000-29.000 de ani în urmă), la o distanţă de 20 de metri de intrarea într-o peşteră şi la o adâncime de trei metri. Această statuetă este mai veche cu cel puţţin 5.000 de ani faţă de cunoscutele statuete Venus din perioada Gravetian (cu 29.000 - 22.000 de ani de ani în urmă), precum Venus din Lespugue, descoperită în 1992, în regiunea Haute-Garonne din Franţa, a cărei vârstă a fost estimată la 25.000 de ani. Cele mai vechi reprezentări artistice au fost descoperite în Africa australă şi sunt vechi de circa 75.000 de ani.

×
Subiecte în articol: arheo