Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi kenieni, reprezentanţii unei specii de păianjeni, „Anopheles Gambiae”, care vânează ţânţari purtători ai virusului malariei, sunt atraşi de mirosul şosetelor transpirate. Specialiştii au apelat la ciorapii purtaţi în prealabil de oameni pentru a stabili dacă păianjenii, asemenea ţânţarilor pe care îi vânează, sunt atraşi de mirosul pe care îl degajă sudoarea umană. Pentru a-şi detecta mai uşor prada, păianjenii menţionaţi, ce se deplasează în salturi, par să-şi fi dezvoltat capacitatea de a „localiza” foarte rapid „aroma specifică” reprezentată de mirosul picioarelor transpirate ale oamenilor.
Experiment mirositor. Cercetătorii sunt de părere că locuitorii regiunilor din Africa de Est ar putea „recruta” păianjenii din specia „Evarcha culicivora” pentru a lupta împotriva răspândirii malariei, oferind chiar arahnidelor condiţii optime pentru a trăi în propriile locuinţe sau în imediata apropiere a acestora. Fiona Cross, de la Universitatea Canterbury, şi Robert Jackson, de la Centrul Internaţional de Ecologie şi Fiziologie a Insectelor din Kenya, au realizat un studiu asupra păianjenilor din specia menţionată, ţinând cont de faptul că sunt singurele animale de pradă ce vânează ţânţari care se hrănesc cu sânge uman. Specialiştii presupuneau, chiar înainte de efectuarea experenţei, că sudoarea umană reprezintă un punct de atracţie pentru anumite specii de păianjeni.
Din această cauză, indivizii speciilor respective trăiesc printre firele de iarbă înaltă din apropierea caselor sau ale altor clădiri în care se găsesc fiinţe umane. Pentru verificarea ipotezei respective, cercetătorii au utilizat un aparat pentru măsurarea intensităţii diferitelor arome, numit olfactometru. Specialiştii au introdus „păianjenii – eşantioane” într-un recipient de sticlă în care era pompat aer ce provenea fie dintr-o cutie în care se afla un ciorap curat, fie dintr-o cutie în care afla un ciorap purtat şi care, prin urmare, emana un miros specific. Păianjenii puteau ucide circa 20 de ţânţari în timpul unei „reîmprospătări”. Fiecare păianjen putea părăsi „camera aerisită” în orice moment, putând pătrunde într-o „cameră de ieşire” în care nu era pompată „aromă de ciorapi”.
Păianjenii care erau expuşi mirosului de ciorapi purtaţi rămâneau întotdeauna mai mult timp în „microlaborator” decât cei cărora le fusese introdus miros de ciorapi curaţi. Fiona Cross a declarat că recentul experiment a relevat un fapt cu totul inedit, şi anume că păianjenii se simt atraşi de sudoarea umană. Cercetătoarea a ţinut să precizeze că arahnidele şi-au dezvoltat şi „variante” comportamentale faţă de fluidele din corpul uman. Astfel, atunci când simt miros de sânge, păianjenii declanşează atacuri fulgerătoare, omorând circa 20 de ţânţari în timpul unei singure „şarje”, nu neapărat pentru a-şi astâmpăra foamea. Oamenii de ştiinţă trebuie să efectueze cercetări suplimentare pentru a stabili de ce păianjenii „înnebunesc” atunci când simt mirosul sângelui.
Lupta antimalarie. În ciuda aspectului, deseori, respingător, „micuţii vampiri” din specia „Evarcha culicivora” îi pot ajuta pe oameni în lupta pentru eradicarea malariei. Oamenii de ştiinţă au manifestat un interes deosebit pentru păianjenii menţionaţi. Specialiştii încearcă să stabilească metode eficiente pentru ca oamenii să atragă păianjenii în casele lor, fără a lăsa însă ca „victimele preferate” ale acestora, ţânţarii, să intre o dată cu ei.