Se tot vorbeşte din ce in ce mai des la nivel mondial despre faptul că starea mediului a devenit precară. Se spune că, dacă dezvoltarea va continua să se realizeze pe baza aceloraşi principii şi mijloace de pănă acum, viitorul generaţiilor de măine devine incert. Unii au crezut că proasta gestionare a problemelor de mediu va fi evidenţiată prin răspăndirea epidemică a bolilor cauzate de poluare. Alţii vorbesc generic despre schimbările climatice, referindu-se mai mult la incălzirea medie globală, decăt la modificările de anvergură pe care le poate genera perturbarea sistemelor atmosferice şi oceanice ce reglează clima.
Intr-o lume in care oamenii trăiesc in case şi maşini cu aer condiţionat, se duc vara la poli şi iarna la tropice, se hrănesc cu alimente proaspete, cultivate departe de locul lor, este simplu să ignorăm dependenţa noastră de climă. Insă toată hrana noastră este asigurată de sistemele ecologice agricole, silvice sau acvatice, naturale, seminaturale sau antropizate, dar care au nevoie, pentru o funcţionare normală, de anumite niveluri de temperatură, precipitaţii şi umiditate. La nivel local problema secetei, a caniculei sau a inundaţiilor poate fi relativ uşor soluţionată prin aducerea de ajutoare din zonele necalamitate, dar producerea unui număr mare de astfel de catastrofe naturale in mai multe zone simultan poate deveni o problemă aproape imposibil de rezolvat.
Astfel, la nivel mondial, criza alimentelor poate deveni in curănd principala concretizare a problemelor de mediu, constant şi iremediabil ignorate. Creşterea preţurilor la alimente, in special la cele de bază, poate fi primul indicator economic global care să semnalizeze gravele probleme de mediu cu care se confruntă omenirea.
Competiţia intre ţările importatoare pentru acapararea ofertei de export creşte preţurile la cereale oriunde in lume. Teama că depozitele se vor goli pănă la următoarea recoltă produce şocuri pe piaţa cererii şi ofertei. Problematica schimbărilor climatice, abstractă pentru mulţi, capătă o imagine vie, concretă şi inspăimăntătoare. Incep să dispară resursele de bază: apa şi păinea.
Oare un nou acord mondial privind schimbările climatice va fi soluţia pentru a rezolva problema asigurării păinii cea de toate zilele?