x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pământul se rupe în două la mare adâncime, în apropierea Indoneziei. Vezi explicaţiile specialiştilor

Pământul se rupe în două la mare adâncime, în apropierea Indoneziei. Vezi explicaţiile specialiştilor

27 Sep 2012   •   15:53
Pământul se rupe în două la mare adâncime, în apropierea Indoneziei. Vezi explicaţiile specialiştilor

Cutremurele extrem de puternice care au avut loc in Oceanul Indian, in largul Indoneziei, sunt provocate de spargerea progresiva a placii tehtonice indo-australiene, care se rupe in doua, la propriu, in largul Insulei Sumatra.

Cutremurele "gemene" care au afectat nord-estul Oceanului Indian in urma cu 5 luni, mai exact pe 11 aprilie 2012 - primul cu o magnitudine de 8,6, al doilea cu o magnitudine de 8,2 - sunt exceptionale din mai multe puncte de vedere.

Primul seism a fost provocat de ruperea a cel putin patru falii submarine intr-un interval extrem de scurt, doua minute si 40 de secunde.

Cutremurul a fost urmat de ruperea unei a cincea falii, doua ore mai tarziu, ceea ce a generat al doilea seism, dupa cum explica Thorne Lay de la Universitatea California din Santa Cruz si colegii sai, intr-un studiu publicat de revista Nature.

Aceste cutremure, produse intr-o succesiune extrem de scurta, au afectat nucleul placii indo-australiene, in apropiere de Insula indoneziana Sumatra, o adevarata premiera, in conditiile in care un astfel de efect ar fi avut drept cauza jonctiunea dintre doua placi tehtonice, asa cum se intampla de obicei.

"Se observa ca placa indo-australiana se fragmenteaza in doua placi distincte", a rezumat Thorne Lay, completat de Keith Hoper de la Universitatea Utah, coautor al studiului: "Acest proces geologic va necesita milioane de ani si mii de alte cutremure la fel de puternice" pentru a reusi sa separe placa indiana de cea australiana", care se deplaseaza catre nord-est, fara insa a avea o miscare uniforma.

In "zona de subductie" din largul Insulei Sumatra au avut loc cutremurele de la Aceh (cu magnitudinea de 9,3), la 26 decembrie 2004, si de pe Insula Nias (cu magnitudinea 8,7) in 2005, insa devastatatorul tsunami produs in urma primului seism, soldat cu aproximativ 220.000 de morti sau disparuti in 10 tari din zona, nu s-a repetat si in primavara, cand au fost inregistrate doar valuri obisnuite.

Practic, cele doua cutremure din aprilie 2012 au provocat un numar foarte important de cutremure in intreafa lume, conform altui studiu publicat de Nature, care citeaza datele US Geological Survey, conform carora frecventa cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 5,5 grade s-a multiplicat de cinci ori in primele sase zile care au urmat "cutremurelor gemene".

Cel mai puternic seism, cu o magnitudine de 7 grade, s-a inregistrat atunci in Mexic.

Este vorba despre o putere si o distanta despre care cercetatorii americani spuna ca este exclus sa poata caracteriza replicile clasice.

×