x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Paradoxul hazliu

Paradoxul hazliu

01 Noi 2007   •   00:00

De la o aparenţă de joc de copii, banda lui Möbius constituie subiectul unei cărţi serioase apărute la Editura Humanitas.

De la o aparenţă de joc de copii, banda lui Möbius constituie subiectul unei cărţi serioase apărute la Editura Humanitas.

"A fost odată un tip din Trent,/ Care dialoga c-o bandă Möbius in mod curent./ Incontinuu ar fi pălăvrăgit/ Ba de una, ba de alta, la nesfărşit,/ Avănd ca scop o singură faţă… inerent." Cu acest limerick incepe lucrarea dedicată unui fenomen matematic ce a consternat lumea de la descoperirea sau inventarea sa. Autorul lucrării dedicate benzii lui Möbius, Clifford A. Pickover, este doctor in fizică la Universitatea Yale şi un inventator cunoscut. Iar Editura Humanitas propune publicului din Romănia excelenta lucrare a americanului despre unul dintre paradoxurile cele mai fascinante din matematică, geometrie, şi care a avut reverberaţii in toată cunoaşterea umană: banda lui Möbius. Pentru a o construi este foarte simplu: o făşie de hărtie pe care o răsucim o singură dată şi pe urmă ii lipim capetele. Pănă aici, totul e simplu. Insă deşi este un obiect cu două suprafeţe, plimbarea privirii pe suprafaţa rezultată ne indică numai o singură faţă. Cum se poate explica acest paradox?

SOLUŢII. Matematicile avansate au făcut risipă de resurse in incercarea de a explica ceea ce matematicianul german August Ferdinand Möbius, la cumpăna dintre secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, a descoperit referitor la suprafaţa unui astfel de corp. Insă deşi istoria a consemnat problema de matematică propusă de August Ferdinand sub numele de "banda lui Mobius", descoperirea acestui paradox geometric a fost făcută in acelaşi timp şi de Johann Benedict Listing. Unde regăsim această curiozitate funcţionănd in lumea reală? In foarte multe locuri: un carusel ameţitor in care trenuleţele merg pe şinele răsucite, de exemplu, constituie o demonstrare a funcţionalităţii unui principiu pe care matematic şi raţional nu il inţelegem incă. Şina unui trenuleţ de jucărie, precum şi formele virtuale generate 3D de calculator ne aruncă direct in paradoxul identificat de Mobius. Restul, tratat in mare detaliu, il veţi citi in lucrarea propusă de Humanitas.

×
Subiecte în articol: sub lupa zoom