x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Particulele care te ţin în viaţă chiar dacă nu respiri. O invenţie care ar putea salva milioane de vieţi, în următorii ani

Particulele care te ţin în viaţă chiar dacă nu respiri. O invenţie care ar putea salva milioane de vieţi, în următorii ani

28 Iun 2012   •   15:43
Particulele care te ţin în viaţă chiar dacă nu respiri. O invenţie care ar putea salva milioane de vieţi, în următorii ani

Cercetatorii Spitalului Pediatric din Boston au inventat microparticulele care injectate in sange pot asigura oxigenarea corpului in conditiile in care pacientul nu mai poate respira pe cont propriu.

Inventia este una dintre cele mai mari inovatii medicale din ultimii ani si ar putea salva milioane de vieti in urmatorii ani, scrie Science Daily.

Cu ajutorul acestor particule, un pacient care nu mai respira poate fi mentinut in viata intre 15 minute (atunci cand traheea este blocata, de exemplu) si 30 de minute. In acest timp, medicii pot interveni asupra pacientului fara riscul unui atac de cord sau al leziunilor cerebrale cauzate de lipsa oxigenului in creier.

Particulele au fost testate cu succes pe animalele ale caror plamani cedasera. Cand medicii injecteaza particulele in circuitul sanguin, nivelul de oxigen este restabilit la cote normale chiar si pentru o jumatate de ora.

Particulele constau in molecule de oxigen impachetate intr-un strat de lipide.

Particulele au dimensiunea de patru microni (micronul este a milioana parte dintr-un metru). Acestea sunt suspendate intr-o solutie lichida si pot fi usor transportate de echipele medicale. Particulele contin de trei ori mai mult oxigen decat hemoglobinele, celulele care transporta in mod natural oxigenul prin sange.

Efectul nu poate dura mai mult de o jumatate de ora, pentru ca altfel solutia lichida in care sunt suspendate particulele ar suprasatura sangele pacientului, in cazul unei noi injectari.

Solutii similare au fost incercate si in trecut, insa au esuat, deoarece particulele de oxigen cauzau embolism (obstructionarea vaselor de sange) in loc sa asigure oxigenarea organismului.

Potrivit doctorului John Kheir, unul dintre autorii inventiei, diferenta care dintre incercarile precedente si aceasta din urma este ca particulele dezvoltate la Spitalul Pediatric din Boston sunt mai mici si sunt usor de deformat.

Astfel, dimensiunea le permite trecerea fara probleme si prin minusculele vase capilare, iar faptul ca se pot deforma (intinde foarte mult) asigura eliberarea oxigenului pe o suprafata cat mai mare.

John Kheir a pornit cercetarea care a dus la aceasta inventie in 2006, dupa moartea unei fetite care i-a fost pacient. Din cauza hemoragiei pulmonare produsa de o pneumonie severa, creierul acesteia a suferit multiple leziuni, cauzate de lipsa oxigenului.

Acela a fost momentul in care Kheir a format o echipa compusa din ingineri chimisti, specialisti in particule si medici.

"Unele dintre cele mai convingatoare experimente au fost cele initiale. Am adunat sange de la toti cercetatorii, l-am pus intr-o eprubeta si am adaugat particulele. Sangele, care se albastrise, s-a colorat imediat in rosu, chiar sub ochii nostri", povesteste Kheir.

"Suna a vrajitorie, dar insemna doar inceputul unei munci, care, dupa ani de zile, a dat ca rezultat un lichid datator de viata", mai spune Kheir.

×
Subiecte în articol: particule oxigen oxigenare sange