x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Persoanele urâte – penalizate cu 13% din salariu. Vezi cât este bonusul pentru frumuseţe

Persoanele urâte – penalizate cu 13% din salariu. Vezi cât este bonusul pentru frumuseţe

01 Sep 2011   •   21:00
Persoanele urâte – penalizate cu 13% din salariu. Vezi cât este bonusul pentru frumuseţe

Un economist crede ca este inutil sa recurgi la chi­rur­gie plastica, de­oa­rece, pentru fie­care dolar chel­tuit, rentabilitatea este de numai 4 centi

Cei care au succes in viata sunt frumosii "obiectivi", nu urateii care plac, iar un aspect fizic decent permite sa faci cariera mai usor si sa castigi mai mult. Statisticile sunt atat de clare in acest sens, incat reputa­tul economist american Daniel S. Hamermesh, profesor la Universitatea Austin din Texas, a lansat in ultima sa carte, "Beauty Pays – Why Attractive People Are More Successful", publicata de Princeton University Press, propunerea unei "compensatii morale" pentru cei vitregiti de natura, scrie ziarul italian La Repubblica, citat de Agerpres. "Persoanele obiectiv frumoase fac o cariera mai usor si castiga mai mult: cu 4% barbatii si 8% femeile", sustine Hamermesh, care a calculat ca barbatii urati sufera o penalizare de 13% din salariu, in schimb diferenta creste la cei frumosi pana la 17% in plus pentru barbati si 12% pentru femei in caz de frumusete orbitoare.

Pe langa activitatea academica, Hamermesh este si consilier pentru persoanele care si-au distrus infati­sa­rea muncind. Ai facut cocoasa de la sta­tul la calculator? – Hamermesh ti-a calculat despagubirea datorata. In opinia sa, legile cele mai potrivite pentru protejarea uratilor ar putea fi cele privind persoanele cu handicap. El spune ca si la universitate se practica discriminarea, avand in vedere ca studentii evalueaza mai bine si frecventeaza mai mult cursurile unor profesori aratosi.
Odata stabilit ca exista persoane obiectiv fascinante si restrangand campul de cercetare la fata, Hamermesh a inceput sa demonstreze stiintific ca cine are noroc sa se nasca frumos castiga mai mult, gaseste de lucru mai usor, face cariera si intalneste si sufletul-pereche. "Pe scurt, pentru un barbat este mai important sa fie frumos la locul de munca, in timp ce pentru o femeie, in viata privata", spune el. Timothy Judge de la Universitatea din Florida a aratat ca frumusetea ajuta la serviciu, deoarece creste increderea in sine si catalizeaza atentia celorlalti. "Cine este frumos castiga mai mult, independent de inteligenta si pregatirea sa", a conchis cercetatorul, dupa ce a examinat barbati si femei cu varsta intre 25 si 75 de ani.

×