x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Plajele wc din Ghana

Plajele wc din Ghana

de Anca Aldea    |    31 Ian 2008   •   00:00

Plajele din Ghana s-au transformat în adevărate closete în aer liber şI pentru că autorităţile nu prea pot face nimic, bătălia o dă un ziar local.

Plajele din Ghana s-au transformat în adevărate closete în aer liber şI pentru că autorităţile nu prea pot face nimic, bătălia o dă un ziar local. 

 

Publicaţia, susţinută de pastorul Mensa Otabil, avertizează că plajele-veceuri din trei suburbii ale capitalei Accrei – Labadi, Osu şi Teshie – contaminează zona de coastă, afectând specii­le de plante şi animale submarine. Cândva, în cartierul periferic Osu, existau toalete publice. Ele au fost însă dărâmate la insistenţele unor oameni de afaceri care au ridicat în locul lor mai multe magazine.

 

MIROSURI PESTILENŢIALE. Localnicii sunt revoltaţi. Dar nu pentru că nisipul roşu-auriu este pe zi ce trece mai murdar şi mai urât mirositor, ci pentru că – spun ei – autorităţile dau aviz de construcţie pentru clădiri fără grup sanitar. “Mă duc pe plaja-closet în fiecare dimineaţă”, spune, fără menajamante, Nii Allotey din oraşul Accra, acuzându-i pe edili că lasă pe oricine să-şi ridice case în neştire, chiar dacă aceste construcţii nu sunt dotate, nici în realitate, nici în proiect, cu toalete. Probleme asemănătoare se regăsesc şi în alte suburbii ale oraşului Accra, care nu au ieşire la ocean. Adam Sa­lifu din cartierul Nima îşi face nevoile noaptea târziu lângă un canal de scurgere din apropierea locuinţei sale. “De când m-am mutat în cartier, în urmă cu mai mulţi ani, nu a fost construit nici un closet”, se plânge Salifu, amintind că de vină sunt şi investitorii străini care vin la Accra, unde îşi construiesc locuinţe şi sedii de firmă pe care nu le dotează cu sisteme sanitare. În metropola cu trei milioane de suflete, autorităţile au dat frâu liber investitorilor să construiască după bunul plac.

Departamentul pentru protecţia mediului încearcă, timid, să pună în practică o serie de măsuri legate de tratamentul deşeurilor umane. Primul pas făcut a constat în curăţarea solului din zona singurei centrale de tratare a deşeurilor umane din cartierul Kole Lagoon. 

 

“De când m-am mutat în acest cartier, în urmă cu mai mulţi ani, nu a fost construită aici nici o toaletă”

Adam Salifu, locuitor în  suburbia Nima din Accra

 

 

×
Subiecte în articol: eco