x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A fost descoperită cea mai apropiată planetă din afara sistemului solar

A fost descoperită cea mai apropiată planetă din afara sistemului solar

17 Oct 2012   •   17:54
A fost descoperită cea mai apropiată planetă din afara sistemului solar

Astronomii au descoperit cea mai apropiată planetă din afara sistemului solar, care orbitează una dintre stelele sistemului Alpha Centauri, la patru ani lumină de sistemul nostru solar (aproximativ 37.843.923.108.478 de kilometri...).

Planeta are aceeași masă ca cea a Pământului, însă orbita ei este mult mai apropiată de steaua ei, chiar mai apropiată decât este ca a lui Mercur de Soare. Prin urmare, planeta se situează în afara zonei în care există condiții de apariție a vieții similare cu cea de pe Pământ.

Totuși, studiul exoplanetelor arată că o stea are, de obicei, mai multe planete care o orbitează, ceea ce lasă speranțe pentru găsirea unei alte planete într-o orbită care să permită apariția vieții.

Cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar este Proxima Centauri, care face parte dintr-un sistem de trei stele, celelalte fiind Alpha Centauri A și Alpha Centauri B. Planeta descoperită de Observatorul ”La Silla” din Cile orbitează Alpha Centauri B. Este cea mai apropiată de sistemul nostru solar dintre cele 840 de exoplanete descoperite până acum.

Datorită orbitei apropiate de Alpha Centauri B, planeta își înconjoară steaua în echivalentul a 3,6 zile pământene, având o temperatură la suprafață estimată la 1.200 de grade Celsius.

De obicei, planetele atât de apropiate de stelele pe care le orbitează își păstrează mereu aceeași jumătate spre soare.

"Alpha Centauri B este un caz foarte special, vorbim despre vecina noastră. Chiar dacă planeta descoperită nu este cu nimic mai spectaculoasă decât altele descoperite, rămâne totuși un reper, date fiind apropierea de sistemul nostru solar și masa foarte mică”, a declarat Stephane Udry, astronom de la observatorul din Geneva.

La rândul său, Marek Kukula, astronom la Observatorul Regal Greenwich, spune că descoperirea acestei planete oferă speranțe pentru eventuala descoperire a unei planete similare cu Pământul.

"Tot ce am descoperit în ultimii ani ne sugerează că unde găsim o planetă mică, formată din rocă, mai există, de obicei, și altele. Cred că sunt șanse bune să existe și alte planete în acest sistem solar, mai îndepărtate de stea și cu temperaturi mai confortabile. Deci vânătoarea abia începe”, a spus Kukula. 

×