Oamenii de stiinta au anuntat, ieri, existenta primei planete din afara sistemului nostru solar care indeplineste conditiile esentiale pentru sustinerea vietii, anunta telegraph.co.uk.
Cercetatorii francezi, de la Centrul National de Cercetare Stiintifica, au inceput studierea stelei pitice rosii Gliese 581 inca din 2007. Ulterior, oamenii de stiinta au descoperit doua planete stancoase la marginea zonei de locuit Gliese 581d si Gliese 581c.
Ieri, astrofizicienii au anuntat ca Gliese 581 d ar putea fi "prima planeta potential locuibila descoperita vreodata".
Echipele conduse de Robin Wordsworth si Francois Uita, de la Laboratorul de meteorologie dinamica din cadrul Institutuli Pierre Simon Laplace, Paris, in colaborare cu Laboratorul de Astrofizica din Bordeaux, si-au publicat articolul ieri, in Astrophysical Journal Letters, referitor la noua lor descoperire, modeland pe calculator atmosfera planetei care ar dispune de mari cantitati de dioxid de carbon.
Pentru a testa ipoteza posibilitatii existentei vietii, specialistii francezi au dezvoltat un model numeric capabil sa simuleze schimbari climatice potentiale asupra exoplanetelor din zona si au descoperit ca, in cazul unei atmosfere dense de dioxid de carbon, Gliese 581 d ar putea impiedica condensarea atmosferei, aceasta avand si o temperatura propice pentru a permite si formarea oceanelor, norilor si a ploilor.
Gliese 581d are o masa de sase ori mai mare decat cea a Pamantului, fiind de doua ori mai mare ca dimensiune si avand o gravitatie de doua ori mai intensa decat pe Terra.
O alta exoplaneta, Gliese 581c, se afla insa prea aproape de soarele ei pentru a pastra apa, temperatura de la suprafata sa depasind 1.000 de grade Celsius.
Concluzia specialistilor francezi este ca Gliese 581 d ar putea fi o planeta locuibila, ale carei conditii ar fi favorabile existentei vietii, ea fiind destul de asemanatoare cu Pamantul.