x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Descoperire UIMITOARE din lumea vegetală. Plantele emit sunete atunci când sunt stresate

Descoperire UIMITOARE din lumea vegetală. Plantele emit sunete atunci când sunt stresate

de Redacția Jurnalul    |    02 Apr 2023   •   21:00
Descoperire UIMITOARE din lumea vegetală. Plantele emit sunete atunci când sunt stresate
Sursa foto: Hepta

Plantele scot sunete dar oamenii nu le pot auzi deoarece frecvența acestora este prea înaltă, arată cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, într-un studiu publicat în revista științifică Cell.

Pentru prima oară au fost înregistrate zgomotele produse de plante. Este vorba despre sunete ultrasonice pe care le produc atunci când sunt stresate. Au fost identificate la roșii, tutun, porumb, grâu, cactuși și este asemănător cu cel produs de popcorn.

Sunetele au același volum ca vocea umană dar frecvențele nu pot fi auzite de om însă pot fi detectate de alte viețuitoare. 

"Am descoperit că plantele emit de obicei sunete atunci când sunt stresate şi fiecare tip de stres este asociat cu un sunet identificabil specific la fiecare plantă. Deşi sunt imperceptibile pentru urechea umană, sunetele emise de plante pot fi probabil auzite de diferite animale, precum liliecii, şoarecii şi insectele", explică cercetătorii.

Prima etapă a studiului a presupus așezarea plantelor într-o cutie acustică dintr-un subsol izolat, fără zgomot de fond. Microfoane cu ultrasunete care înregistrează sunete la frecvenţe între 20 şi 250 kilohertzi au fost configurate pentru înregistrare. Frecvenţa maximă detectată de un om este de circa 16 kilohertzi.
Înregistrările au fost analizate de algoritmi de învăţare automată special dezvoltaţi care fac distincţia între diferite plante şi tipuri de sunete. S-a putut identifica astfel planta şi s-a stabilit tipul şi nivelul de stres.

"Am rezolvat astfel o controversă ştiinţifică foarte veche: am demonstrat că plantele emit sunete. Descoperirile noastre sugerează că lumea din jurul nostru este plină de sunete de plante iar aceste sunete conţin informaţii, cum ar fi lipsa de apă ori rănile provocate.

Presupunem că în natură sunetele emise de plante sunt detectate de ființele aflate în  apropiere, cum ar fi liliecii, rozătoarele, diverse insecte şi, posibil, de alte plante care pot auzi frecvenţele înalte", a precizat Lilach Hadany, de la Şcoala de Ştiinţă a Plantelor şi Securitate Alimentară din Facultatea de Ştiinţele Vieţii din Tel Aviv, coordonatoarea studiului.
 

×
Subiecte în articol: plante sunete stres