E posibil ca populaţia Indiei să o depăşească pe cea a Chinei în şapte ani, iar Nigeria o va depăşi pe cea a Statelor Unite şi va deveni a treia cea mai populată ţară din lume până în 2050, conform unui raport al United Nations, de miercuri.
Raportul menţiona ca populaţia curentă a planetei va creşte de la 7.6 miliarde la 8.6 miliarde până în 2030, urmând ca mai apoi să crească până la 9.8 miliarde în 2050 şi 11.2 miliarde în 2100.
Aceştia afirmă că populaţia se măreşte în fiecare an cu până la 83 de milioane de oameni şi că acest proces va continua, în ciuda ratei de fertilitata care a scăzut începând cu 1960.
Directorul Population Divison din cadrul United Nations, John Wilmoth, a spus că raportul include informaţii despre populaţiile din 233 de ţări şi zone din lume.
“Populaţia din Africa este notabilă pentru rapiditatea de a se mări şi se anticipează ca de acum şi până în 2025 peste jumătatea din populaţia globului se va afla în acea regiune.”, a spus John Wilmoth. “La cealaltă extremă, este de aşteptat ca populaţia Europei să aibă un declin în următoarele decenii.”, a mai afirmat acesta.
Agenţia U.N susţine că de acum şi până în 2050 jumătatea din populaţia lumii se va concentra în doar nouă ţări: India, Nigeria, Congo, Pakistan, Ethiopia, Tanzania, Statele Unite, Uganda şi Indonezia. În aceeaşi perioadă, este de aşteptat ca populaţia a 26 de ţări din Africa cel puţin să se dubleze. În prezent, Nigeria este a şaptea cea mai mare ţară şi are cea mai mare creştere a populaţiei.
Este de aşteptat, de asemenea, ca populaţia Chinei, care în prezent este de 1.4 miliarde, să fie depăşită, până în 2024, de populaţia Indiei, care în prezent este de 1.3 miliarde.
În contrast cu creşterea populaţiei, fertilitatea scăzută duce la o populaţie bătrână, mai notează raportul. Specialiştii spun că numărul persoanelor de peste 60 de ani se va dubla, de la 962 milioane la 2.1 miliarde locuitori, până în 2050, şi va ajunge la 3.1 miliarde până în 2100.
Sursă: Time