x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Porţi spre soare

Porţi spre soare

08 Noi 2008   •   00:00

În urma cercetărilor desfăşurate în cadrul Plasma Workshop 2008 din Huntsville, Alaska, oamenii de ştiinţă au descoperit portaluri magnetice deschise între Pământ şi steaua în jurul căreia orbitează, relatează Space.com.

O dată deschise, prin aceste portaluri circulă particule de energie înaltă cu viteze de aproximativ 150 de milioane de kilometri pe oră. Acestea se numesc evenimente de transfer de flux (FTE) şi cercetătorii sunt de părere că astfel de conexiuni sunt foarte comune. “În urmă cu zece ani eram destul de sigur că ele nu există, dar acum dovezile prezenţei lor sunt incontestabile”, a declarat David Sibeck, astrofizician la Centrul pentru Zbor Spaţial din Maryland, SUA. Cercetătorii presupuneau existenţa unei conexiuni între Terra şi Soare. S-a observat că particule din Soare, purtate de vânturile solare urmează de obicei linii stabile de câmp magnetic, care permit particulelor să penetreze magnetosfera Terrei. Noile cercetări evidenţiază însă faptul că aceste linii de conexiune nu sunt nicidecum stabile, ci producerea lor este foarte scurtă şi dinamică. În încercarea de a explica formarea acestor evenimente de transfer de flux, s-a enunţat o teorie, conform căreia în partea Pământului îndreptată spre Soare câmpurile magnetice ale celor două corpuri se presează. Aproximativ la fiecare opt minute, aceste două câmpuri se conectează, formând portalul – un cilindru magnetic larg cât Pământul, prin care circulă particulele. În acelaşi timp se formează mai multe astfel de FTE-uri, iar portalurile rămân deschise pentru aproximativ 15-20 de minute. Pentru a măsura astfel de evenimente a fost nevoie de patru navete Cluster de la ESA şi cinci sonde THEMIS de la NASA, care au pătruns şi au înconjurat cilindrii magnetici, reuşind să stabilească lărgimea lor. Lungimea este încă o presupunere: 6.400 de kilometri. Cercetătorii încearcă încă să afle mai multe despre comportamentul câmpurilor magnetice în interiorul cilindrilor şi de ce portalurile se deschid o dată la opt minute.

VENEZUELA SPAŢIALĂ
Venezuela a intrat în era spaţială săptamâna trecută, o dată cu lansarea primului său satelit, anunţă AFP. Satelitul de comunicaţii Venesat-1 a fost construit cu tehnologie chineză, dar poartă numele lui Simon Bolivar, un erou al independenţei sud-americane. În viaţa sa de 15 ani, satelitul va orbita la 36.000 de kilometri deasupra Pământului, iar semnalul său va acoperi o suprafaţă cuprinsă între sudul Mexicului şi sudul statelor Argentina şi Chile. Construcţia aparatului de 5,1 tone a început în 2002 şi a costat 241 de milioane de dolari. Deşi a fost lansat săptămâna trecută, el nu va începe operaţiunile mai devreme de ianuarie 2009 când va fi funcţional în totalitate.

PLOAIE DE STELE!
Meteorii Taurului sau “bulgării de foc de Halloween” cum sunt numiţi în alte părţi ale lumii, sunt vizibilii în perioada 5-12 noiembrie, anunţă Space.com. După apusul Lunii, pasionaţii pot vedea aproximativ 10-15 meteori pe oră, care colorează cerul cu linii galben-portocalii. Numele lor vine de la faptul că par stele care radiază din constelaţia Taur, însă pietrele celeste sunt de fapt rămăşiţe ale cometei Encke şi bucăţi mai mari din alte comete care la contactul cu atmosfera Pământului crează, în unii ani, adevăraţi bulgări de foc pe cer. Curentul meteoric Tauri este împărţit în două cursuri – nordic şi sudic – din cauza vechimii sale şi a schimbării subtile a poziţiei Pământului de-a lungul timpului, care a cauzat devierea unor meteori.

IMAGINEA LUI E.T.
Cercetătorii şi astrobiologii de la SETI (Centrul de Cercetare a Inteligenţei Extraterestre) vor încerca să înveţe mai multe de la antropologii care au reuşit să recreeze imaginea neanderthalienilor din puţinele dovezi rămase ale existenţei lor. Această experienţă le va folosi, spun ei, la construcţia imaginii unui extraterestru. Rezultatul acestei construcţii va depinde de datele pe care le au până acum din diverse misiuni, cum ar fi cea de pe Marte. O încercare asemănătoare cu reconstrucţia unui strămoş al omului după câteva oase, însă mult mai îndrăzneaţă şi nesigură.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic