Totul a inceput cu o simpla pagina ce continea linkuri ce le permiteau membrilor unei echipe de cercetatori sa schimbe informatii intre ei fara a parasi laboratoarele in care lucrau, iar acum, dupa 20 de ani, a devenit o parte a vietii de zi cu zi a fiecaruia dintre noi.
La 6 august 2011 s-au implinit 20 de ani de la nasterea World Wide Web (WWW), o data cu lansarea pe Internet a primei pagini web de catre Sir Tim Berners-Lee, conform Daily Mail.
Fizicianul si ciberneticianul de origine londoneza lucra in cadrul Organizatiei Europene prentru Cercetari Nucleare (CERN), de la Geneva, si a cautat sa gaseasca o mai buna metoda de a comunica in timp real cu colegii sai.
El a propus pentru prima oara proiectul WWW in 1989, cand a facut si un anunt ce se va dovedi profetic cu privire la el: "Proiectul WWW doreste sa permita ca toate limkurile sa fie facute catre orice informatie, oriunde'. Primul website, la adresa http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html, a fost gazduit de URL-ul mai degraba criptic nxoc01.cern.ch.
Intr-un an, 50 de servere web. In 20 de ani, 19,68 de miliarde
In 1992, un an mai tarziu, existau doar 50 de servere de web, in timp ce 20 de ani mai tarziu numarul acestora depaseste 19,68 miliarde - numar de peste trei ori mai mare decat intreaga populatie a Pamantului.
WWW nu trebuie insa confundat cu Internetul. Cele doua sunt inrudite, dar nu sunt acelasi lucru. Termenul Internet s-a nascut in 1974 si se refera la o vasta infrastructura retelistica pentru a conecta milioane de calculatoare, in timp ce WWW este metoda prin care informatiile pot fi accesate pe Internet, prin pagini de web.
Sir Tim Berners-Lee a dezvoltat trei tehnologii care ii ajuta pe utilizatorii Internetului sa gaseasca si sa ofere la randul lor informatii intre aceste calculatoare interconectate in retea. Prima tehnologie dezvoltata de britanic este "Uniform Resource Locators' (URLs), care actioneaza ca un fel de adrese de e-mail pentru informatii.
Cea e-a doua tehnologie este "HyperText Markup Language' (HTML), care reprezinta codul de care are nevoie un browser web (Microsoft Explorer spre exemplu) pentru a putea reprezenta text si imagini.
Cea de-a treia inventie a sa este Hypertext Transfer Protocol (HTTP) care permite transferuri de date.