Dintotdeauna omul a fortat frontierele cunoasterii intr-o lupta continua de a-si depasi limitele. Acest curaj dublat de o inteligenta iesita din comun si uneori de mai mult sau mai putin noroc a dat lumii acei oameni celebri, care au incercat cu noblete, dincolo de gloria de moment, sa daruiasca roadele muncii lor generatiilor viitoare. Iata cativa dintre acesti copii teribili si inventatori renumiti care au fost victimele propriilor lor inventii.
Marie Curie (1867-1934)
Prima femeie care a castigat un Premiu Nobel, Marie Curie, a fost din nefericire victima propriilor descoperiri si experimente. Savanta a descoperit radiul si poloniul – doua elemente extrem de radioactive. Dupa ce si-a petrecut aproape intreaga viata in mediu radioactiv, sanatatea ei s-a deteriorat treptat. Marie Curie a murit la varsta de 66 de ani, iar la acea vreme diagnosticul a fost o anemie grava (pierdere a globulelor rosii din organism). Dar acum se stie, cu siguranta, ca starea ei se datora expunerii prelungite la radiatii, informeaza http://news.discovery.com/human/inventors-killed-by-invention.html.
Alexander Bogdanov (1873-1928)
Desi numele sau este mai putin cunoscut, Alexander Bogdanov a fost initiatorul transfuziei de sange. Era un fel de mester priceput la toate – economist, profesor universitar, fondator al bolsevismului si medic. El a experimentat transfuziile de sange in incercarea de a crea un fel de fantana a tineretii, asa cum atesta astazi Institutul International care ii poarta numele. Bogdanov a facut experiente pe propriul corp, administrandu-si cu succes 11 transfuzii de sange, dar a 12-a i-a fost fatala. Nu s-a dovedit daca a fost vorba despre o transfuzie nereusita din cauza incompatibilitatii de grupa sanguina, despre posibilitatea ca sangele sa fi fost infectat sau chiar despre o sinucidere.
William Bullock (1813-1867)
Newyorkezul William Bullock a inventat tiparnita rotativa – o presa tipografica alimentata de o rola de hartie continua. Legenda spune ca Bullock si-ar fi prins piciorul in rotativa, iar la scurt timp dupa accident rana s-a infectat si americanul a murit din cauza cangrenei.
Harry Houdini (1874-1926)
Faimosul iluzionist Harry Houdini, mai mult un copil teribil decat inventator, a fost initiatorul unor numere unice de magie, pe care nimeni dupa el nu le-a mai putut repeta. Totusi nu unul dintre traditionalele sale numere de magie i-au atras moartea, ci faimosul sau truc "invincibilul", combinat cu o criza de apendicita. Inaintea ultimului spectacol, doi studenti l-au provocat sa demonstreze in fata lor celebrul numar de putere fizica prin care Harry primea nenumarate lovituri in piept si stomac fara sa se aleaga cu nici o rana. Dar demonstratia din acea zi i-a fost fatala provocandu-i o peritonita acuta, Harry avand deja apendicele inflamat. Din nefericire, medicii nu l-au mai putut salva. Din marturiile obtinute de anchetatorii de la doi martori oculari a rezultat faptul ca un anume J. Gordon Whitehead, student la Universitatea McGill, ar fi putut sa-i provoace marelui iluzionist lovitura fatala, la nivelul abdomenului. Whitehead l-a lovit de mai multe ori si nu s-a oprit nici atunci cand Houdini a dat primele semne de durere.
Dar nu pot incheia fara a-l aminti aici pe "Vulturul Carpatilor": Aurel Vlaicu (1882-1913)
Inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. In iunie 1910 a zburat cu avionul sau, constructie proprie, Vlaicu I, fara modificari (lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale). In 1911 a construit un al doilea avion, Vlaicu II, cu care in 1912 a castigat cinci premii memorabile (un premiu I si patru premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. La 13 septembrie 1913, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu Vlaicu II, s-a prabusit in apropiere de Campina. Se spune ca avionul ar fi fost secerat de cunoscutul "fenomen al foarfecei" din Carpati, desi s-a vehiculat si ideea ca Aurel Vlaicu ar fi suferit un atac de cord in timpul zborului.
Intr-un interviu acordat Jurnalului National in urma cu sapte ani, nepoata lui Aurel Vlaicu nu a exclus ipoteza asasinarii inventatorului: "Cu o seara inainte de zborul ce avea sa-i ia viata, Vlaicu s-a dus sa cumpere benzina. A lasat vorba mecanicului sa nu deschida usa la hambar, unde era avionul. In jurul orelor 22:00 insa, o masina a parcat in fata hangarului. Din ea au coborat trei domni cu jobene. Acestia i-au explicat mecanicului ca Vlaicu i-a trimis sa controleze motorul avionului. (...) (Unul) a tras de elicea din fata (...), cablul pentru comenzi s-a dus. Sosit mai tarziu acasa, Vlaicu a marturisit ca nu a trimis pe nimeni sa verifice motorul". A doua zi, la 13 septembrie, pilotul s-a prabusit de la 30 de metri. Fratele sau, Ion, a mers sa vada cu proprii ochi tragedia si a adunat de la locul accidentului "dovada ca fratele sau a fost ucis: cablul de comenzi, care fusese pilit". L-a ascuns in hangarul casei, insa seara nu l-a mai gasit, povestea, in 2004, Aurelia, fiica lui Ion Vlaicu. "Acesta este adevarul. Vlaicu a fost omorat, pur si simplu. E rusinos, dar tara asta cunoaste atatea cazuri de tradatori", a adaugat femeia.