x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Poveştile Inventatorilor celebri ucişi de propriile invenţii

Poveştile Inventatorilor celebri ucişi de propriile invenţii

31 Iul 2011   •   21:00
Poveştile Inventatorilor celebri ucişi de propriile invenţii

Dintotdeauna omul a fortat frontierele cunoasterii intr-o lupta continua de a-si depasi limitele. Acest curaj dublat de o inteligenta iesita din comun si uneori de mai mult sau mai putin noroc a dat lumii acei oameni celebri, care au incercat cu noblete, dincolo de gloria de moment, sa daruiasca roadele muncii lor ge­neratiilor viitoare. Iata cativa dintre acesti copii teribili si inventatori re­numiti care au fost victimele propriilor lor inventii.

Marie Curie (1867-1934)
Prima femeie care a castigat un Premiu Nobel, Marie Curie, a fost din nefericire victima propriilor descoperiri si experimente. Savanta a descoperit radiul si poloniul – doua elemente extrem de radioactive. Dupa ce si-a petrecut aproape intreaga viata in mediu radioactiv, sanatatea ei s-a deteriorat treptat. Marie Curie a murit la varsta de 66 de ani, iar la acea vreme diagnosticul a fost o anemie grava (pierdere a glo­bulelor rosii din organism). Dar acum se stie, cu siguranta, ca starea ei se da­tora expunerii prelungite la ra­diatii, informeaza http://news.disco­very.com/hu­man/inventors-killed-by-invention.html.

Alexander Bogdanov (1873-1928)
Desi numele sau este mai putin cunoscut, Alexander Bogdanov a fost initiatorul transfuziei de sange. Era un fel de mester priceput la toate – economist, profesor universitar, fondator al bolsevismului si medic. El a experimentat transfuziile de sange in incercarea de a crea un fel de fantana a tineretii, asa cum atesta astazi Institutul International care ii poarta numele. Bogdanov a facut experiente pe propriul corp, admi­nistrandu-si cu succes 11 transfuzii de sange, dar a 12-a i-a fost fatala. Nu s-a dovedit daca a fost vorba despre o transfuzie nereusita din cauza incompatibilitatii de grupa sanguina, despre posibilitatea ca sangele sa fi fost infectat sau chiar despre o sinucidere.

William Bullock (1813-1867)
Newyorkezul William Bullock a inventat tiparnita rotativa – o presa tipografica alimentata de o rola de hartie continua. Legenda spune ca Bullock si-ar fi prins piciorul in rotativa, iar la scurt timp dupa accident rana s-a infectat si americanul a murit din cauza cangrenei.

Harry Houdini (1874-1926)
Faimosul iluzionist Harry Houdini, mai mult un copil teribil decat inventator, a fost initiatorul unor numere unice de magie, pe care nimeni dupa el nu le-a mai putut repeta. Totusi nu unul dintre traditionalele sale numere de magie i-au atras moartea, ci faimosul sau truc "invincibilul", combinat cu o criza de apendicita. Inaintea ultimului spectacol, doi studenti l-au provocat sa demonstreze in fata lor celebrul numar de putere fizica prin care Harry primea nenumarate lovituri in piept si stomac fara sa se aleaga cu nici o rana. Dar demonstratia din acea zi i-a fost fatala provocandu-i o peritonita acuta, Harry avand deja apendicele inflamat. Din nefericire, medicii nu l-au mai putut salva. Din marturiile obtinute de anchetatorii de la doi martori oculari a rezultat faptul ca un anume J. Gordon Whitehead, student la Universitatea McGill, ar fi putut sa-i provoace marelui iluzionist lovitura fatala, la nivelul abdomenului. Whitehead l-a lovit de mai multe ori si nu s-a oprit nici atunci cand Houdini a dat primele semne de durere.

Dar nu pot incheia fara a-l aminti aici pe "Vulturul Carpatilor": Aurel Vlaicu (1882-1913)
Inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. In iunie 1910 a zburat cu avionul sau, constructie proprie, Vlaicu I, fara modificari (lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale). In 1911 a construit un al doilea avion, Vlaicu II, cu care in 1912 a castigat cinci premii memorabile (un premiu I si patru premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. La 13 septembrie 1913, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu Vlaicu II, s-a prabusit in apropiere de Campina. Se spune ca avionul ar fi fost secerat de cunoscutul "fenomen al foarfecei" din Carpati, desi s-a vehiculat si ideea ca Aurel Vlaicu ar fi suferit un atac de cord in timpul zborului.

Intr-un interviu acordat Jurnalului National in urma cu sapte ani, nepoata lui Aurel Vlaicu nu a exclus ipoteza asasinarii inventatorului: "Cu o seara inainte de zborul ce avea sa-i ia viata, Vlaicu s-a dus sa cumpere benzina. A lasat vorba mecanicului sa nu deschida usa la hambar, unde era avionul. In jurul orelor 22:00 insa, o masina a parcat in fata hangarului. Din ea au coborat trei domni cu jobene. Acestia i-au explicat mecanicului ca Vlaicu i-a trimis sa controleze motorul avionului. (...) (Unul) a tras de elicea din fata (...), cablul pentru comenzi s-a dus. Sosit mai tarziu acasa, Vlaicu a marturi­sit ca nu a trimis pe ni­meni sa verifice mo­torul". A doua zi, la 13 sep­tembrie, pilotul s-a prabusit de la 30 de metri. Fratele sau, Ion, a mers sa vada cu proprii ochi tragedia si a adunat de la locul accidentului "dovada ca fratele sau a fost ucis: cablul de co­menzi, care fusese pilit". L-a ascuns in hangarul casei, insa seara nu l-a mai gasit, povestea, in 2004, Aurelia, fiica lui Ion Vlaicu. "Acesta este adevarul. Vlaicu a fost omorat, pur si simplu. E rusinos, dar tara asta cunoaste atatea cazuri de tradatori", a adaugat femeia.

×
Subiecte în articol: inventii inventator