Agentia Spatiala Romana (ROSA), impreuna cu Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) din Magurele - Bucuresti vor participa la proiectarea misiunii spatiale Euclid, destinata studierii expansiunii accelerate a Universului.
Misiunea a fost selectata astazi de catre Agentia Spatiala Europeana (ESA) pentru Programul "Cosmic Vision" si urmeaza sa fie lansata in 2019, anunta rosa.ro.
Motivul expansiunii accelerate a Universului este printre cele mai fascinante provocari ale cosmologiei si fizicii fundamentale ale secolului XXI, spune ROSA. De altfel, anul acesta, premiul Nobel pentru fizica a fost acordat tot pentru acest domeniu.
Euclid este un observator spatial al ESA care va face posibila intelegerea originii expansiunii accelerate a Universului, pe care fizicienii si astronomii o denumesc "energie intunecata".
Observatiile actuale arata ca energia intunecata reprezinta mai mult de 70% din bilantul de materie si energie a Universului prezent, determinand in consecinta evolutia acestuia.
Euclid va observa mai multe sute de milioane de galaxii distribuite intr-o fractiune importanta a cerului, identificand semnaturile energiei intunecate, a materiei intunecate si a gravitatiei asupra geometriei Universului si a istoriei formarii structurilor sale. Masurand forma aparenta si distributia in spatiu a galaxiilor, astronomii vor afla ce inseamna energia intunecata si vor verifica daca teoria relativitatii generalizate isi mai pastreaza valabilitatea la scale dincolo de miliarde de ani lumina.
In acest scop, satelitul va fi echipat cu un sistem de inregistrare a imaginilor in spectrul vizibil (VIS) si cu un dispozitiv de imagistica in infrarosul apropiat (NISP), dezvoltate de un consortiu european format din mai mult de 110 laboratoare si 800 de oameni de stiinta din Europa, sub coordonarea Institutului de Astrofizica din Paris (IAP). In sarcina consortiului este de asemenea "segmentul de sol", insemnand producerea si analizarea datelor obtinute de instrumentele de pe Euclid.
Pe langa ESA, principalele tari contribuitoare ce formeaza Consortiul Misiunii Euclid sunt: Austria, Danemarca, Elvetia, Italia, Finlanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Romania si Spa nia, cu contributia unor laboratoare din Statele Unite ale Americii.
Contributia romaneasca este sustinuta de catre Agentia Spatiala Romana prin Institutul de Stiinte Spatiale din Bucuresti - Magurele, institutul fiind implicat in primul rand in aspectele stiintifice ale misiunii.