Premiul Nobel pentru medicină din acest an a fost câștigat de cercetătorii americani David Julius şi Ardem Patapoutian, a anunțat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel die la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.
Ei au descoperit receptorii de temperatură și atingere, ceea ce a ajutat la "să înţelegerea felului în care căldura, frigul şi forţa mecanică pot iniţia impulsuri nervoase care ne permit să percepem şi să ne adaptăm la lumea din jurul nostru", arată Comitetul Nobel.
Capacitatea oamenilor de a simți căldura, frigul și simțul tactil sunt esențiale pentru supraviețuire și sunt la baza interacțiunii cu mediul înconjurător.
David Julius a folosit capsaicina, un compus din ardei iute, care induce o senzaţie de arsură, pentru a identifica un receptor aflat în vârful nervilor din piele care reacţionează la căldură.
Ardem Patapoutian a utilizat celule sensibile la presiune și a găsit o nouă clasă de receptori care răspund la stimuli mecanici şi care se află în piele şi în organele interne. Aceste descoperiri au dus la o înţelegere rapidă a felului în care sistemul nervos al omului resimte căldura, frigul şi stimulii mecanici.
David Julius este cercetător la Universitatea California din San Francisco din 1989. S-a născut în 1955 la New York și a obţinut doctoratul în 1984 la Universitatea California din Berkeley. A urmatstudii post-doctorale la Universitatea Columbia din New York.
Ardem Patapoutian este cercetător la Institutul Scripps Research din La Jolla, California, din anul 2000. S-a născut în 1967 la Beirut însă familia sa a imigrat în SUA, din cauza războiului, când acesta era copil. S-a stablit la Los Angeles. A obţinut doctoratul la California Institute of Technology din Pasadena în 1996 şi a urmat studii post-doctorale la Universitatea California din San Francisco.