Înalta distincţie acordată anul acesta pentru studii efectuate în domeniul medicinei a fost adjudecată de europeni. Doi francezi – Françoise Barré-Sinoussi şi Luc Montagnier – şi un german – Harald zur Hausen – au primit Premiul Nobel pentru cercetarea anumitor virusuri.
În prima jumătate a anilor ’80, FranÇoise Barré-Sinoussi şi Luc Montaigne identificau virusul imunodeficienţei umane (HIV), care provoacă la om sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA).
HIV. Barré-Sinoussi a reuşit să izoleze, în urmă cu 25 de ani, de la un bolnav cu simptome asociate SIDA, un virus pe care iniţial l-a denumit LAV (virusul asociat limfadenopatiei), care aparţinea unei familii de lentivirusuri necunoscute până atunci. Montagnier a fost cel care a descoperit un al doilea virus "vinovat" de SIDA, pe care l-a denumit LAV-1 (astăzi este cunoscut sub numele de HIV-2). "Principalul mesaj pe care trebuie să-l transmitem lumii este că acum, după 25 de ani de la descoperirea noastră, omenirea se luptă în continuare cu virusul HIV şi cu boala SIDA (...) Lucrez în prezent la un vaccin – nu unul preventiv, ci unul terapeutic, care va completa tratamentul antiretroviral, pe care numeroşi pacienţi din Africa îl primesc astăzi, dar care nu are efect vindecător", a declarat Montaigner. Cei doi oameni de ştiinţă din Hexagon, care au primit fiecare câte un sfert din premiul acordat de Academia Regală Suedeză pentru Ştiinţe, au făcut o descoperire esenţială, care a permis cercetătorilor să înţeleagă, treptat, biologia virusului vinovat de moartea a milioane de oameni în lumea întreagă.
HPV. Meritul lui Harald zur Hausen a constat în descoperirea legăturii dintre virusul HPV (virusul papilomului uman) şi cancerul cervical. În urmă cu 32 de ani, el a publicat o amplă lucrare în care a arătat că anumite tipuri ale virusului papilomului joacă un rol important în cancerul cervical. Pe baza studiilor efectuate de germanul Hausen, oamenii de ştiinţă au reuşit, în urmă cu doi ani, să scoată pe piaţă un vaccin. Potrivit postului de radio România Cultural, infecţia cu HPV reprezintă cel mai comun agent de transmitere sexuală, afectând până la 80% din populaţia lumii. Studiile arată că, la nivel global, aproximativ cinci la sută din cancere sunt cauzate de infecţia persistentă cu virusul HPV.
HARALD ZUR HAUSEN
În vârstă de 72 de ani, Hausen colaborează cu Centrul pentru Cercetarea Cancerului din Heidelberg (Germania) şi este redactorul-şef al publicaţiei de specialitate "The International Journal of Cancer”. A început să cerceteze virusurile papilomei în 1972, iar astăzi, după mai bine de 30 de ani, speră ca premiul pe care l-a primit să ajute la conturarea unei mai bune conştientizări a rolului privind agenţii infecţioşi în cancerul uman.
FRANÇOISE BARRÉ-SINOUSSI
La momentul anunţării Premiilor Nobel, Barré-Sinoussi, specialist în virologie, se afla la Institutul Pasteur din Cambogia. Într-un interviu acordat publicaţiei online Nobelprize.org, medicul a declarat că este important, pentru asemenea tipuri de cercetări, ca studiile să se facă la faţa locului, în ţări sărace sau în curs de dezvoltare, puternic afectate de SIDA. Potrivit unor rapoarte, cel puţin 1% din populaţia Globului este afectată astăzi de SIDA, majoritatea acestor oameni aflându-se în Africa.
LUC MONTAGNIER
În vârstă de 76 de ani, Montagnier, specialist în virologie, susţine necesitatea găsirii unor tratamente pe viaţă pentru pacienţii infectaţi cu HIV. Este profesor emerit la Universitatea din Paris şi director al Fundaţiei Mondiale pentru Cercetarea şi Prevenirea SIDA. Majoritatea cercetărilor sale au fost efectuate la Institutul Pasteur din Paris, alături de specialişti incontestabili, ca medicul Willy Rozenbraum şi virusologul Jean-Claude Chermann.
Citește pe Antena3.ro