Prima imagine cu o gaură neagră. „Este un monstru absolut”
Prima imagine a unei găuri negre, situată într-o galaxie îndepărtată, a fost prezentată miercuri de astronomii reuniţi în cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT). Aceasta măsoară 40 miliarde de kilometri - de 3 milioane de ori mai mari decât Pământul - și a fost descrisă de oamenii de știință ca fiind "un monstru".
Gaura neagră se află la 500 milioane de miliarde de kilometri distanță și a fost fotografiată de o rețea de opt telescoape din întreaga lume.
Detaliile au fost publicate în Astrophysical Journal Letters.
Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus experimentul, a declarat pentru BBC News că gaura neagră a fost găsită într-o galaxie numită M87.
"Ceea ce vedem este mai mare decât dimensiunea întregului nostru sistem solar", a spus Falcke.
"Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Este una dintre cele mai grele găuri negre pe care le considerăm existente, un monstru absolut, campionul de categorie grea al găurilor negre din Univers", a adăugat profesorul.
Fotografia oferă informaţii despre aceşti monştri spaţiali ale căror câmpuri gravitaţionale enorme nu lasă nici măcar lumina să scape şi care nu pot fi observaţi decât indirect, prin efectul pe care îl au asupra obiectelor cosmice din apropiere, au spus cercetătorii de la National Science Foundation la Washington, citaţi de Agerpres.
Reuşita reconfirmă Teoria Relativităţii Generale formulată de Albert Einstein.
Un vis vechi de 7 ani
Proiectul EHT a început în 2012, cu obiectivul de a observa direct ceea ce părea de nevăzut - graniţa exterioară a unei găuri negre - folosind o reţea globală de telescoape. Anunţul privind rezultatele acestui proiect a fost făcut simultan în conferinţe de presă organizate la Washington, Bruxelles, Santiago de Chile, Shanghai, Taipei şi Tokyo.
Acest proiect dispune de o reţea globală de telescoape folosite la unison pentru a obţine prima imagine directă a orizontului evenimentului unei găuri negre (graniţa dincolo de care nici măcar fotonii nu mai pot scăpa de atracţia gravitaţională a găurii negre).
Primele date cu privire la orizontul evenimentului găurii negre M87 au fost obţinute în aprilie 2017, folosind telescoape din Arizona, Hawaii, Mexic, Chile, Spania şi Antarctica.
"Este o zi măreaţă pentru astrofizică. Vedem ceea ce era de nevăzut ", a declarat directorul US National Science Foundation, France Cordova, în deschiderea unei conferinţe de presă în care a fost anunţată fotografia.

Ştiri din .ro
Dezvoltare aplicații mobile – de ce te interesează
La luptă cu WhatsApp! Platforma de mesaje Signal și-a rezolvat problemele tehnice
Apple va lansa două laptopuri MacBook Pro
Cea mai mare platformă de comerț ilegal de pe DarkNet a fost anihilată
WhatsApp sperie utilizatorii. Ce aplicații de mesagerie online i-ar putea lua locul
Eveniment spectaculos la început de an. Când se va putea vedea ploaia de meteoriți
NASA sărbătorește 20 de ani pe Stația Spațială Internațională
Atenție! Cum funcționează pe WhatsApp noua înșelătorie de Anul Nou
Top platforme de magazine online pentru 2021
Tipuri de malware care vă pot compromite echipamentele
(P) Alegerea perfectă pentru o petrecere, acasă sau la job Transformă-ți viața după bunul tău plac împreună cu Akai

Cele mai bune jocuri video din 2020
Financial Times: Specificităţile principalelor vaccinuri anti-Covid-19
Bitdefender avertizează asupra unei noi campanii de e-mail-uri frauduloase
(P) Alegerea perfectă pentru o petrecere, acasă sau la job. Transformă-ți viața după bunul tău plac împreună cu Akai
