x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prima profesie pe marte: Grădinăritul

Prima profesie pe marte: Grădinăritul

de Adela Cristina Teodorescu    |    05 Iul 2008   •   00:00

Solul de pe Marte are proprietăţi fizice care pot permite plantarea unor legume precum sparanghelul şi napii, informează ediţia online a cotidianului britanic Telegraph. Cercetătorii susţin că solul de pe suprafaţa nordică a planetei este uimitor de alcalin, astfel încît ar putea să susţină şi cultura de mazăre.



Solul de pe Marte are proprietăţi fizice care pot permite plantarea unor legume precum sparanghelul şi napii, informează ediţia online a cotidianului britanic Telegraph. Cercetătorii susţin că solul de pe suprafaţa nordică a planetei este uimitor de alcalin, astfel încît ar putea să susţină şi cultura de mazăre. "Am descoperit nutrimenţi care pot susţine viaţa. Solul pare foarte prietenos", a spus doctorul Sam Kounaves, cercetător la Universitatea Tufts din Boston, Statele Unite. Solul marţian are un PH între 8 şi 9, situîndu-se între apa de mare şi bicarbonatul de sodiu; din punct de vedere al alcalinităţii, conţine magneziu, sodiu, potasiu şi cloruri şi pare a avea proprietăţi similare cu unele soluri care se regăsesc în anumite zone din Antarctica. Aceste rezultate au fost obţinute în urma studierii unei mostre, nu mai mare de un centimetru pătrat, prelevate de braţul robotizat al navetei spaţiale Phoenix, cercetările preliminare arătînd că există posibilitatea ca acest mediu să permită viitorilor colonizatori să crească recoltele cu care sîntem astăzi obişnuiţi pe Pămînt. Ulterior, oamenii de ştiinţă au concluzionat, în laboratorul de pe Terra, că solul, pe suprafaţă mică, îndeplineşte, într-adevăr, cerinţele minime pentru a susţine viaţa unor plante, din punct de vedere al nutrimenţilor, contrar opiniilor care susţineau existenţa unui sol acid. Experţii nu exclud însă posibilitatea ca pe restul suprafeţei planetei roşii să existe mai multe tipuri de soluri, complet diferite. Chiar dacă ar fi adevărat, un grădinar nu ar avea de ce să se teamă. Mai ales că lui nu trebuie să îi lipsească fructele precum căpşunile sau afinele, a căror cultură necesită un sol mai acid.

Un alt test al solului de pe Marte, efectuat de curînd tot cu ajutorul navetei spaţiale Phoenix, a arătat că pe acest corp ceresc a existat apă în trecut, deoarece "praful roz" de pe suprafaţa planetei a eliminat vapori după ce a fost încălzit la aproximativ 1.000 de grade Celsius. Oamenii de ştiinţă nu ştiu deocamdată dacă acest fenomen a avut loc pe întreaga suprafaţă a planetei.

Grădinarii pot să stea liniştiţi în privinţa recoltelor şi pe alte soluri, deoarece există posibile alternative şi în spaţiu. Recent, o echipă formată din oameni de ştiinţă ucraineni de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a prezentat, în cadrul unei întîlniri la Viena, rezultatele unui studiu efectuat pe o mostră de sol asemănător cu cel lunar. Cercetările, conduse de doctorul Bernard Foing, director în cadrul ESA, au arătat că pe un astfel de sol pietros pot creşte în voie gălbenele, lalele şi varză.

LANSARE CHINEZEASĂ
China şi-a pregătit pentru 2008 două ţinte majore: găzduirea Jocurilor Olimpice şi lansarea în spaţiu a primei navete chineze de pe care se vor executa activităţi extravehiculare. Shenzhou 7 urmează să decoleze în octombrie cu trei taikonauţi la bord într-o misiune de explorare pe orbita Pămîntului. Ambiţiile spaţiale ale Beijingului au căpătat consistenţă în 2003, dar în această toamnă este prima dată cînd "ocupanţii" navetei vor părăsi vehiculul spaţial pentru o scurtă "plimbare" în jurul acestuia.

"DISPAR" STELELE DE PE BOLTA CEREASCĂ

Un sondaj de opinie mai puţin obişnuit arată că oricare copil care se naşte astăzi în Statele Unite şi în Europa are o şansă din zece să poată observa cu ochiul liber cerul înstelat. Poluarea este unul dintre motivele invocate de cercetători. Smogul şi aglomeraţiile urbane vor împiedica omul în viitorul nu foarte îndepărtat să mai poată privi un cer clar şi înstelat. Deja locuitorii din marile oraşe europene şi de peste Ocean observă mai puţin de 500 de stele într-o noapte senină, în timp ce, în zonele rurale, numărul acestora este de 30 de ori mai mare.

NUNTĂ PRINTRE STELE
Compania niponă First Advantage a început să accepte cereri de rezervări din partea viitoarelor fericite cupluri care vor să-şi lege destinele la o altitudine de 100 de kilometri. Costul unei nunţi spaţiale poate ajunge la 240 de milioane de yeni japonezi (circa 1,45 de milioane de euro – n.r.). În timpul zborului de o oră, cuplul va petrece cîteva minute în imponderabilitate, timp în care cei doi însurăţei îşi vor da consimţămîntul. Naveta este suficient de spaţioasă pentru a primi alte trei persoane. First Advantage va organiza zborurile în parteneriat cu firma americană Rocket Plane, care va lansa navetele de la un aeroport privat din Oklahoma, centrul SUA.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic