Un experiment de laborator mai putin obisnuit i-a ajutat pe oamenii de stiinta sa demonstreze ca primele molecule de alcooli, zaharusi si aminoacizi, asa numitele "caramizi ale vietii", ar fi aparut in spatu din metan si alte molecule simple la ciocnirea lor cu raze cosmice, se arata intr-un articol publicat in Journal of Chemical Physics.
"In opinia noastra, aceste reactii de sinteza moleculara au putut juca un rol determinant in biosinteza si formarea celor mai simple caramizi ale vietii in Sistemul solar, devenind cheia aparitiei vietii si a evolutiei chimice a moleculelor organice in alte colturi ale Univesului", scriu Sasan Esmaili si colegii lui de la Universitatea din Sherbrooke, Canada.
La inceputul existentei sale, Terra a fost un balon incandescent, pe suprafata caruia nu puteau exista elemente si substante aeriene, inclusiv apa, carbon si compusi de azot.
Apare intrebarea de ce aceste substante se intalnesc, totusi, pe suprafata planetei noastre si in scoarta terestra intr-o cantitate impresionanta. In acest sens, oamenii de stiinta au cateva teorii. Astfel, prezenta apei este explicata, spre exemplu, prin faptul ca a fost "adusa" pe Pamant de asteroizi si comete, care au bombardat Terra cu aproape 3,8 miliarde de ani in urma.
Se ridica si o alta intrebare: cum a fost posibil ca primele molecule sa apara in intunerul spatiului interstelar fara lumina Soarelui sau a altor surse de energie. Esmaili si colegii lui au incercat sa formuleze un raspuns, apreciind ca razele cosmice ar fi putut juca rol de surse de energie.