x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pruncii faraonului

Pruncii faraonului

16 Aug 2008   •   00:00

Arheologii egipteni vor să facă teste ADN pe doi fetuşi descoperiţi în mormîntul vestitului faraon Tutankamon, în speranţa că vor afla cine a fost bunica lor, informează AFP.



Arheologii egipteni vor să facă teste ADN pe doi fetuşi descoperiţi în mormîntul vestitului faraon Tutankamon, în speranţa că vor afla cine a fost bunica lor, informează AFP. Fetuşii mumificaţi au fost descoperiţi încă din 1922 de arheologul Howard Carter şi se crede că aceştia sînt copiii lui Tutankamon, însă mama lor nu a fost încă identificată. Majoritatea cărturarilor presupune că mama este Ankhesenamon, unica soţie a faraonului, fiica frumoasei regine Nefertiti. "Pentru prima dată vom fi capabili să identificăm familia regelui Tut, ceea ce ne va da posibilitatea de a descoperi mumia lui Nefertiti", a declarat Zahi Hawass, şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt. Oficialităţile egiptene vor să efectueze teste ADN pentru identificarea tuturor mumiilor regale descoperite. Mumia lui Tutankamon a fost testată în 2005, fiind una dintre primele mumii examinate cu ajutorul acestei tehnologii. Problema care îi frămîntă în prezent pe egipteni este lipsa mumiei lui Nefertiti, mama vitregă şi soacra lui Tutankamon. Testele ADN şi tomografiile computerizate ale fetuşilor vor fi efectuate la Universitatea din Cairo şi se vor încheia în decembrie anul acesta. Arheologii speră că rezultatele vor duce şi la identificarea reginei Nefertiti.

MOŞTENIRE TRACĂ ÎN BULGARIA
O echipă de arheologi, condusă de Daniela Agre, a descoperit în sudul Bulgariei un car de luptă într-un mormînt de origine tracică, informează The Time. Săpăturile care au scos la iveală mormîntul s-au desfăşurat în apropiere de satul Borisovo, la aproape 300 de kilometri est de Sofia. "Este prima dată cînd descoperim în Bulgaria un car de luptă păstrat în forma completă", a declarat Daniela Agre, arheolog la Academia Bulgară de Ştiinţe. La locul funerar
s-au mai descoperit oale, vase din sticlă şi alte ofrande dăruite celui înmormîntat. Judecînd după calitatea vestigiilor descoperite, arheologii sînt de părere că defunctul făcea parte din aristocraţia tracă. Într-o groapă separată, echipa de arheologi a descoperit scheletele a doi cai sacrificaţi în timpul funeraliilor nobilului şi diverse obiecte din bronz şi piele. Tracii ocupau în jurul anului 4000 î.Hr. teritoriul Bulgariei, părţi din Grecia, Turcia, Macedonia şi România şi au fost cuceriţi ulterior de popoarele invadatoare slave.

ACASĂ LA SHAKESPEARE
Arheologii de la Muzeul din Londra au anunţat că au descoperit în estul Londrei ceea ce pare a fi primul teatru în care s-au jucat piesele lui William Shakespeare şi unde însuşi dramaturgul britanic a jucat pe scenă, relatează Live Science. Se pare că aici, în locul numit simplu Teatrul, s-au jucat pentru prima dată piese ca "Neguţătorul din Veneţia", "Richard al III-lea" şi "Visul unei nopţi de vară". Trupa lui Shakespeare, intitulată "Oamenii Lordului Chamberlain", a jucat în trei mari teatre: Theatre, Globe şi Rose. Teatrul Globe este locul unde Oamenii Lordului şi-au continuat reprezentaţiile după un conflict cu locuitorii, care a dus la părăsirea teatrului de debut. Primul teatru al lui Shakespeare a fost descoperit în timpul lucrărilor pentru un nou teatru al Tower Theatre Company.

ORAŞE ÎNFLORITOARE
Arheologii francezi au descoperit în Afganistan ceea ce pare a fi un vast oraş antic, informează Associated Press, citată de MSNBC. De ani buni, sătenii din Cheshm-E-Shafa, din nordul Afganistanului, au săpat în lutul oraşului antic în căutarea monedelor şi oalelor pe care le-au vîndut vînătorilor de comori. Astăzi, oraşul numit de localnici "Oraşul Infidelilor", care sugerează o ocupaţie străină a regatului, arată ca un cîmp de luptă, presărat cu cratere. Delegaţia franceză a reuşit să realizeze o hartă cu 135 de situri cu importanţă arheologică în această zonă în care inflorea cîndva civilizaţia bactriană.

ADN NEANDERTHALIAN
Folosindu-se de material genetic vechi de peste 38.000 de ani, oamenii de ştiinţă de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluţionară din Germania au reuşit să analizeze ADN-ul mitocondrial al neanderthalienilor, informează AFP. Această reuşită va putea pune capăt întrebărilor legate de relaţia genealogică dintre hominizii preistorici şi omul modern. Studiul, publicat în revista ştiinţifică Cell, marchează momentul în care cercetătorii au reuşit pentru prima dată să realizeze harta unei secvenţe genetice perfecte din ADN preistoric. Genomul mitocondrial prezentat este un pas spre crearea genomului nuclear neanderthalian complet.

LAPTE PREISTORIC
S-au descoperit urme de lapte în oale ceramice vechi de peste 9.000 de ani, informează New Scientist. Bovinele şi ovinele au fost domesticite în Orientul Apropiat acum circa 10.000 de ani, însă majoritatea arheologilor era de părere că oamenii le foloseau doar carnea. Richard Evershed de la Universitatea din  Bristol, Marea Britanie, a colecţionat 2.225 de fragmente de oale datînd din mileniul al VII-lea î.Hr. şi, măsurînd izotopii de carbon din reziduurile organice, a descoperit că multe conţineau urme lactate.

×
Subiecte în articol: descoperit arheo