Arheologii care explorează cea mai mare peşteră inundată din lume, aflată în Mexic, au găsit rămăşiţe umane vechi de cel puţin 9.000 de ani şi oase aparţinând unor animale care au trăit pe Terra în timpul celei mai recente Ere glaciare.
Un grup de scufundători a găsit pasajul de legătură dintre două caverne subacvatice din estul Mexicului scoţând la iveală ceea ce se crede a fi cea mai mare peşteră inundată din lume, descoperire care ar putea aduce informaţii preţioase despre civilizaţia maya. Peninsula Yucatan este presărată cu relicve monumentale din timpul civilizaţiei maya, ale cărei oraşe erau construite pe o reţea extinsă de doline conectate la apele subterane prin crovuri, adâncituri din subsol formate natural.
Cercetătorii au declarat că au descoperit 248 de crovuri în cadrul peşterii de 347 de kilometri cunoscută sub numele de Sac Actun, situată în apropierea staţiunii litorale Tulum. Dintre cele 200 de situri arheologice gasite, circa 140 sunt mayaşe. Anumite aveau semnificaţie religioasă pentru populaţia maya, ai cărei descendenţi continuă să locuiască în regiune.
Pe lângă rămăşiţele umane, oamenii de ştiinţă au descoperit oase aparţinând unor animale precum leneşi gigantici, elefanţi străvechi şi urşi din Pleistocen. Cercetătorii implicati in proiectul Gran Acuifero Maya (GAM), dedicat studiului şi conservării apelor subterane din peninsula Yucatan, spun că peştera de 347 de kilometri a fost descoperită după luni de explorare a unui labirint de canale inundate.
La finalul celei mai recente ere glaciare, nivelul apelor a crescut cu o sută de metri, determinand inundarea sistemului de peşteri. Perioada geologică Pleistocen, cunoscută şi ca Era glaciară, a început în urmă cu aproximativ 2,6 milioane de ani şi s-a încheiat acum circa 11.700 de ani. AGERPRES