O nouă credinţă provenită din jungla amazoniană se răspîndeşte rapid în Anglia
Biserica Sfîntului Daime, una dintre religiile cu cea mai rapidă răspîndire din lume, un amestec de creştinism, şamanism sud-american şi animism african, exercită o atracţie irezistibilă pentru mii de adepţi din întreaga lume. Principalul “obiect de cult” e Ayahuasca, o băutură cu efect halucinogenă preparată din planta cu acelaşi nume care creşte în inima junglei amazoniene. Adepţii Sfîntului Daime cred că Ayahuasca e o întruchipare a lui Iisus, putîndu-i apropia de Divinitate. Viziunile lor, uneori terefiante, alteori binefăcătoare, îi ajută să se regăsescă, să-şi descopere propriul univers şi Dumnezeul lor. Biserica a fost înfiinţată cu 80 de ani în urmă. Recent, învăţăturile sale au început să se răspîn-dească din America de Sud în SUA şi Canada, dar, cei mai mulţi adepţi se găsesc în Europa şi Anglia. Practicanţii întîmpină greutăţi, deoarece principalul component din compoziţia plantei e dimetiltriptamina (DMT), un puternic drog din clasa A. Cei din Anglia se întîlnesc în secret, temîn-du-se cînd aud bătăi în uşă, statutul lor fiind semilegal. Slujitorii Sfîntului Daime susţin că o şedinţă în care se consumă Ayahuasca echivalează cu… 100 de ore de alte tratamente şi terapii.
ISTORIC. Biserica Sfîntului Daime, al cărui nume, în limba portugheză, înseamnă “Doamne, dă-mi!”, a fost înfiinţată în anii ’30 ai secolului al XX-lea de un prelucrător de cauciuc, Raimundo Irineu Serra, sau “Maestrul Irineu”, cum era numit de adepţii săi. Născut în 1892, din părinţi de origine africană, la Maranhao, în nord-estul Braziliei, s-a mutat în 1912 în nord-vestul ţării pentru a găsi de lucru, în timpul crizei din industria cauciucului. În 1930, el a gustat pentru prima oară Ayahuasca, care i-a fost oferită de shamani, un fel de vraci locali. Irineu a petrecut ulterior opt zile şi opt nopţi, singur în junglă. În acest interval, el a avut viziuni în care apărea Fecioara Maria, pe care el o numea “Regina Pădurii”, şi în care ea îi dădea “instrucţiuni” pentru a pune bazele unei noi religii.
News
ZEUL FOCULUI. Chinezul He Tieheng, care se autointitulează Zeul Focului, susţine că foloseşte o metodă specială numită “Qigong” pentru a-şi “canaliza” undele cerebrale în direcţia alimentelor şi a le transforma în preparate comestibile. Tieheng a demostrat în faţa a 7.000 de spectatori cum poate prăji un peşte crud cu mîinile goale. După ce l-a ţinut în mînă timp de cîteva minute, peştele a început să scoată fum şi să-şi schimbe culoarea. Ulterior, lui Tieheng i-au apărut pete negre pe mîini. El a declarat că puterea psihicului uman e capabilă să învingă forţele naturii. Chinezul susţine că poate să canalizeze asupra alimentelor crude forţele “psihopneumatologice” şi că a prăjit un crap doar gîndindu-se la o plită încinsă la 1.000 de grade Celsius.
VOODOO OFICIAL. În Benin, o ţară săracă situată în vestul Africii, ritualurile Voodoo sînt practicate de 10.000 de ani. Dar eforturile de a păstra aceste tradiţii reprezintă încercări dificile pentru adepţi, provocînd destrămarea multor familii sau sărăcirea acestora. Beninul este singura ţară în care Voodoo e recunoscută ca religie oficială, preceptele sale fiind urmate de 75% din populaţie. “Preoţii” Voodoo susţin că primesc “mesaje” de la zei şi spirite prin intermediul sîngelui provenit de la sacrificarea unor animale. Dar, pentru a supravieţui, ritualurile Voodoo necesită noi generaţii de adepţi care să transmită urmaşilor tainele ritualurilor. Anual, mii de copii sunt iniţiaţi de preoţi. Dar costurile unor asemenea proceduri se dovedesc uneori prea mari, astfel încît părinţii se văd obligaţi să-şi vîndă copiii pentru a-şi achita datoriile faţă de preoţii voodoo.