x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Religia drogurilor

Religia drogurilor

de Radu Popa    |    01 Mai 2008   •   00:00

O nouă credinţă provenită din jungla amazoniană se răspîndeşte rapid în Anglia

Biserica Sfîntului Daime, una dintre religiile cu cea mai rapidă răspîndire din lume, un amestec de creştinism, şamanism sud-american şi animism african, exercită o atracţie irezistibilă pentru mii de adepţi din întreaga lume. Principalul “obiect de cult” e Ayahuasca, o băutură cu efect halucinogenă preparată din planta cu acelaşi nume care creşte în inima junglei amazoniene. Adepţii Sfîntului Daime cred că Ayahuasca e o întruchipare a lui Iisus, putîndu-i apropia de Divinitate. Viziunile lor, uneori terefiante, alteori binefă­că­toare, îi ajută să se regăsescă, să-şi descopere propriul univers şi Dumnezeul lor. Biserica a fost înfiinţată cu 80 de ani în urmă. Recent, învă­ţă­turile sale au început să se răspîn-dească din America de Sud în SUA şi Canada, dar, cei mai mulţi adepţi se gă­sesc în Europa şi Anglia. Practicanţii întîmpină greutăţi, deoarece principalul component din compoziţia plan­tei e dimetiltriptamina (DMT), un pu­ternic drog din clasa A. Cei din An­­glia se întîlnesc în secret, te­mîn-du-se cînd aud bătăi în uşă, sta­tu­tul lor fiind semilegal. Slujitorii Sfîntului Daime susţin că o şedinţă în care se consumă Ayahuasca echi­valează cu… 100 de ore de alte tratamente şi terapii.


ISTORIC. Biserica Sfîntului Daime, al cărui nume, în limba portugheză, înseamnă “Doamne, dă-mi!”, a fost înfiinţată în anii ’30 ai secolului al XX-lea de un prelucrător de cauciuc, Raimundo Irineu Serra, sau “Maestrul Irineu”, cum era numit de adepţii săi. Născut în 1892, din părinţi de origine africană, la Maranhao, în nord-estul Braziliei, s-a mutat în 1912 în nord-vestul ţării pentru a găsi de lucru, în timpul cri­zei din industria cauciucului. În 1930, el a gustat pentru prima oară Ayahuas­ca, care i-a fost oferită de shamani, un fel de vraci locali. Irineu a petrecut ulterior opt zile şi opt nopţi, singur în junglă. În acest interval, el a avut vi­ziuni în care apărea Fecioa­ra Ma­ria, pe care el o numea “Re­gina Pădu­rii”, şi în care ea îi dădea “instruc­ţiu­ni” pentru a pune bazele unei noi religii.

 

News

ZEUL FOCULUI. Chinezul He Tie­heng, care se autointitulează Zeul Focului, susţine că foloseşte o me­todă specială numită “Qigong” pentru a-şi “canaliza” undele cerebrale în direcţia alimentelor şi a le transforma în preparate comestibile. Tie­heng a demostrat în faţa a 7.000 de spectatori cum poate prăji un peşte crud cu mîinile goale. După ce l-a ţinut în mînă timp de cîteva minute, peştele a început să scoată fum şi să-şi schimbe culoarea. Ulterior, lui Tieheng i-au apărut pete negre pe mîini. El a declarat că puterea psihi­cului uman e capabilă să învingă forţele naturii. Chinezul susţine că poate să canalizeze asupra alimen­telor crude forţele “psihopneumatologice” şi că a prăjit un crap doar gîndindu-se la o plită încinsă la 1.000 de grade Celsius. 


VOODOO OFICIAL. În Benin, o ţară săracă situată în vestul Africii, ritualurile Voodoo sînt practicate de 10.000 de ani. Dar eforturile de a păstra aceste tradiţii reprezintă în­cercări dificile pentru adepţi, pro­vo­cînd destrămarea multor familii sau sărăcirea acestora. Beninul este singura ţară în care Voodoo e recu­nos­cută ca religie oficială, precep­tele sale fiind urmate de 75% din populaţie. “Preoţii” Voodoo sus­ţin că primesc “mesaje” de la zei şi spiri­te prin intermediul sîngelui pro­venit de la sacrificarea unor anima­le. Dar, pentru a supravieţui, ritua­lu­rile Voodoo necesită noi gene­raţii de adepţi care să transmită urma­şilor tainele ritualurilor. Anual, mii de copii sunt iniţiaţi de preoţi. Dar costurile unor asemenea proceduri se dovedesc uneori prea mari, astfel încît părinţii se văd obligaţi să-şi vîn­dă copiii pentru a-şi achita dato­riile faţă de preoţii voodoo.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă