x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Reuşită revoluţionară: S-a descoperit mecanismul prin care se răspândeşte virusul HIV în corp

Reuşită revoluţionară: S-a descoperit mecanismul prin care se răspândeşte virusul HIV în corp

25 Apr 2012   •   08:43
Reuşită revoluţionară: S-a descoperit mecanismul prin care se răspândeşte virusul HIV în corp

Cercetatorii grupului IrsiCaixa au descoperit mecanismul prin care se raspandeste virusul HIV in corp, anunta Europa Press. Potrivit cercetatorilor catalani, descoperirea va permite aparitia unor noi tipuri de medicamente destinate limitarii raspandirii virusului, care sa duca ulterior la o strategie terapeutica mai eficienta si un vaccin.

Reusita cercetatorilor catalani a fost publicata in revista PLoS Biology, iar descoperirea este semnificativa pentru cercetarea de baza, pentru ca se descrie pentru prima oara rolul cheie al gangliozidelor, care sunt molecule din membrana HIV, in patrunderea virusului SIDA in celulele responsabile cu activarea unui raspuns imunitar impotriva virusului si a raspandirii lui in organism.

In colaborare cu Institut de Química Avanada din Catalonia si Universitatea din Heidelberg, cercetarea a demonstrat ca 'disparitia gangliozidelor inhiba complet propagarea virusului', potrivit spuselor cercetatorilor. Liderul cercetarii, Javier Martínez-Picado, a precizat ca in prezent, terapiile antiretrovirale imbunatatesc calitatea vietii pacientilor cu SIDA, insa nu ii vindeca, pentru ca virusul continua sa se imprastie in corp.

Odata cu descoperirea mecanismului mentionat, cercetatorii sustin ca pot ajunge la o terapie imunologica mai eficienta. Cu toate acestea, lansarea pe piata a unui medicament care sa blocheze activitatea moleculei constituie un proces care ar putea dura intre 10 si 15 ani, au mai aratat cercetatorii.

×