x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte

Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte

22 Apr 2021   •   12:01
Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte
Sursa foto: nasa.gov

Roverul Perseverance, aflat pe planeta Marte, a reușit să transforme dioxidul de carbon din atmosferă în oxigen, a anunţat NASA, scrie AFP.
Demonstraţia a avut loc pe 20 aprilie iar NASA speră că viitoarele versiuni ale roverului să poată pregăti terenul pentru explorarea umană. Acest procedesu ar putea evita transportarea unor cantităţi mari de oxigen de pe Pământ.

Experimentul de utilizare a resursei de oxigen in-situ pe Marte (Moxie) este o cutie aurie, de mărimea unei baterii auto, situată în partea din faţă dreapta a roverului. Aceasta foloseşte electricitatea şi chimia pentru a diviza moleculele de CO2, producând oxigen şi monoxid de carbon.

În primul său experiment, Moxie a produs cinci grame de oxigen, suficiente pentru ca un astronaut cu activitate normală să poată respira timp de zece minute. Inginerii vor efectua acum mai multe teste şi vor încerca să mărească această cantiitate. Instrumentul a fost conceput pentru a genera până la zece grame de oxigen pe oră.

Moxie are 17 klograme și a fost conceput de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și fabricat din materiale rezistente la căldură pentru a face față temperaturilor de 800 de grade Celsius. Un strat subţire auriu îl împiedică să radieze căldura şi să deterioreze roverul.

Astfel, dacă aparatul ar avea o tonă, ar putea produce circa 25 de tone de oxigen, necesare unei rachete care să decoleze de pe Marte.

Producerea oxigenului din atmosfera planetei Marte, compusă în proporţie de 96% din dioxid de carbon, ar putea fi mai uşoară decât extragerea gheţii de sub suprafaţa planetei pentru a produce oxigen prin electroliză.

Perseverance a aterizat pe Marte în ziua de 18 februarie 2021 și are misiunea de a găsi urme de viaţă fosilă.

×
Subiecte în articol: perseverance nasa