x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rusia are cea mai preţioasă gaură din lume, elicopterelor li se interzice zborul deasupra ei. Valoreaza 13 miliarde de lire sterline

Rusia are cea mai preţioasă gaură din lume, elicopterelor li se interzice zborul deasupra ei. Valoreaza 13 miliarde de lire sterline

03 Sep 2016   •   14:22
Rusia are cea mai preţioasă gaură din lume, elicopterelor li se interzice zborul deasupra ei. Valoreaza 13 miliarde de lire sterline
Sursa foto: wikimedia.org / User: Vladimir

Cea mai preţioasă gaură din lume se află în Rusia şi valoarea se ridică la 13 miliarde de lire sterline.

Cu jumătate de kilometru adâncime şi un diametru de aproape o milă, mina Mir face să pară că lângă oraşul Mirny s-a prăbuşit un meteorit. Gaura din pământ crează un vortex atât de mare încât există riscul ca elicoptere de deasupra să fie trase înăuntru. De aceea spaţiul aerian e închis.

Trei geologi au descoperit zăcăminte de diamante în apropierea Mirny:  Ekaterina Elagina, Uri Khabarin a folosit bogăţiile de acolo pentru a reconstrui Rusia după Al Doilea Război Mondial şi a o face superputerea de azi.

Zona din Siberia unde se află mina are parte de unele dintre cele mai aspre condiţii meteorologice din lume, iar asta a făcut necesară folosirea dinamitei la forare, după ce motoarele cu turboreactor nu au făcut faţă.

Valoarea de 13 miliarde de euro a fost calculată din diamantele deja produse şi cele din rezervele rămase în mină. În perioada ei de glorie, mina producea aproximativ 2000 de carate în diamante pe an. Chiar dacă exploatarea deschisă a încetat în 2004, ea a fost înlocuită cu tunele subterane care au produs 6 milioane de carate  în 2014, incluzând diamantul Olonkho, de 250 de mii de lire sterline.

Dezvoltarea rapidă a minei a îngrijorat compania sud-africană Dee Beers, liderul pieţei de diamante la acea vreme, aşa că directorul executive şi geologul şef au fost trimişi în Rusia. Vizita a fost amânată de ruşi până aproape de expirarea vizei celor doi, aşa că vizionarea efectivă a minei a durat 20 de minute.

În 2010 o companie de construcţii numită AB Elise a anunţat planuri de a construe un oraş gigant în formă de dom în mină. Locuinţele din el vor adăposti 100.000 de oameni şi vor fi alimentate cu energie solară. Totuşi pentru această idée lucrările subterane sunt nevoite să înceteze.

Sursa: Daily Mail

 

×