x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rusia lansează o strategie naţională pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale

Rusia lansează o strategie naţională pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale

11 Oct 2019   •   22:30
Rusia lansează o strategie naţională pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat vineri o strategie naţională pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale, pe care o consideră un sector-cheie pentru supremaţia mondială, transmite AFP.

Liniile directoare ale strategiei sunt prezentate într-un decret publicat pe site-ul de internet al Kremlinului. Obiectivul este asigurarea unei „dezvoltări accelerate” a inteligenţei artificiale până în 2030, în vederea „independenţei tehnologice” şi a competitivităţii Rusiei.

Guvernul de la Moscova urmează să aloce fonduri pentru cercetările în domeniu, să facă mai accesibile informaţiile şi resursele pentru utilizatori şi să îmbunătăţească sistemul de formare profesională. Nu se specifică sumele avute în vedere, dar Putin a însărcinat executivul să determine bugetul, care va fi direcţionat în special către susţinerea firmelor, universităţilor şi institutelor de cercetare.

Inteligenţa artificială ar putea fi utilizată pentru luarea deciziilor şi pentru automatizare în domenii cum ar fi securitatea, sănătatea, învăţământul, organizarea companiilor şi „ameliorarea nivelului de trai al populaţiei”.

În 2017, Putin a apreciat, la o întâlnire cu studenţii, că ţara care va ajunge lider în domeniul inteligenţei artificiale „va deveni stăpâna lumii”. „Inteligenţa artificială este viitorul, nu doar pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire. Acest domeniu prezintă oportunităţi colosale, dar şi ameninţări greu de prevăzut”, a declarat el atunci.

În primăvara trecută, fondul suveran al Rusiei a anunţat că a obţinut două miliarde de dolari de la investitori privaţi din Asia şi din Orientul Mijlociu pentru investiţii în companii ruse din sectorul inteligenţei artificiale. Din această sumă, 100 de milioane de ruble (circa 1,4 milioane de euro) urmau să fie direcţionate către „Oncobox”, o firmă nouă care utilizează inteligenţa artificială pentru personalizarea tratamentelor oncologice în funcţie de profilul genetic al pacienţilor.

Rusia beneficiază de educaţia ştiinţifică de calitate asigurată tradiţional de universităţi şi de performanţele în înalta tehnologie, domeniu în care s-au afirmat performeri cum ar fi „Yandex”, unul dintre giganţii internetului. Cea mai mare bancă rusă, „Sberbank”, este lider în promovarea inovaţiilor şi investeşte în start-up-uri în domeniul inteligenţei artificiale, cum ar fi „VisionLabs”, implicată în recunoaşterea facială.

Ca reacţie la afirmaţiile lui Putin de acum doi ani, miliardarul american Elon Musk a avertizat că „o competiţie între state pentru inteligenţa artificială va provoca probabil cel de-al treilea război mondial”, reaminteşte France Presse.

AGERPRES

×