Mumia lui Tutankamon va fi pentru prima dată expusă publicului incepănd cu luna noiembrie a acestui an. Consiliul pentru Antichităţi al Egiptului va dispune aşezarea mumiei in mormăntul original din Luxor, Valea Regilor, in condiţii speciale de conservare.
Mumia lui Tutankamon va fi pentru prima dată expusă publicului incepănd cu luna noiembrie a acestui an. Consiliul pentru Antichităţi al Egiptului va dispune aşezarea mumiei in mormăntul original din Luxor, Valea Regilor, in condiţii speciale de conservare. Tănărul rege va fi expus intr-o cutie de sticlă, iar camera mortuară va beneficia de un control strict al temperaturii şi umidităţii, după cum a declarat preşedintele Consiliului, celebrul arheolog Zahi Hawass, intr-un interviu oferit diviziei africane a agenţiei Reuters.
Deşi nu există o dată stabilită in noiembrie, Hawass a declarat că momentul va fi marcat şi prin deschiderea a 16 vase care au fost descoperite in camera mortuară, dar care au rămas sigilate pănă in ziua de azi. Acestea ar trebui să conţină "măncare, grăne, bere sau vin, alimente care era de aşteptat că ii vor fi necesare (regelui) in viaţa de după moarte", in opinia lui Hawass.
Evenimentul va dezvălui un nou pasaj din povestea legendarului faraon. Mumia va fi invelită in făşii de in. Singurele părţi vizibile ale corpului lui Tutankamon vor fi pomeţii, pielea innegrită şi nasul, rămas intact. "M-am găndit că acest gest va veni in sprijinul turiştilor, dar şi al metodei de conservare a mumiei. Cred că e timpul ca o astfel de mumie, «băiatul de aur», să fie văzută cu adevărat", a spus arheologul egiptean. Descoperit in 1922, mormăntul lui Tutankamon adapostea alături de mumie artefacte care au devenit recunoscute in intreaga lume pentru frumuseţea şi bogăţia lor: masca şi coroana de aur, sarcofagul, vase şi obiecte de cult.
Imprumut pentru Muzeul Egiptean
Germania a acceptat să imprumute Egiptului, pentru deschiderea noului muzeu in 2011, statuia veche de 4.500 de ani a vizirului Hemiunu, relatează AFP. Hemiunu a fost şi arhitectul lui Keops, faraonul care a dispus construcţia Marii Piramide, de pe platoul de la Giza, in apropierea careia se va deschide noul Muzeu Egiptean in 2011. Deşi autorităţile de la Cairo şi-au dorit pentru inaugurare, pe lăngă statuia lui Hemiunu, şi bustul lui Nefertiti alături de piarta Rosetta, pentru moment cererile egiptenilor nu au fost satisfăcute.
Perle regale ies la vănzare
Un set de perle aparţinănd Mariei Antoaneta, regina Franţei, care a fost ghilotinată in 1793, va fi scos la licitaţie in luna decembrie de o casă britanică de bijuteri. Povestea perlelor a inceput atunci cănd, temăndu-se pentru soarta sa, regina Antoaneta i-a dat prietenei sale apropiate, soţia ambasadorului britanic la Paris, Lady Sutherland, un săculeţ cu diamante şi perle. Diamantele au fost transformate intr-un colier, iar setul de perle a fos adăugat in bujuterie in 1849. Fiind una dintre cele mai importante vănzări ale casei de licitaţii de artă Christieâs, perlele vor aduce probabil incasări de pănă la 400 de mii de lire, estimează Reuters, citat de Yahoo News.
Impreună pe veci
In oraşul Diyarbakyr din Turcia a fost descoperit un mormănt in care se aflau un bărbat şi o femeie imbrăţişaţi. Ingropaţi acum 8.000 de ani, cei doi au intrat in lista descoperirilor arheologice drept cel mai vechi cuplu descoperit vreodată in poziţia de imbrăţişati. "Poziţia in care au fost ingropaţi semnifică faptul că erau iubiţi. Cauza morţii lor putea fi o boală sau chiar o crimă. Vom afla mai multe despre ei după analiza scheletelor", a declarat arheologul Halil Tekin de la Universitatea Hacettepe pentru cotidianul Todayâs Zaman.
Descoperiri in Damasc
Echipa italiană de arheologi care a lucrat in situl arheologic al vechiului regat Ebla din Damasc a dezvăluit informaţii despre cele mai importante descoperiri făcute la faţa locului. "Au fost descoperite in palat statuile a două femei. Prima este realizată din argint şi lemn, iar cea de-a doua din piatră de calcar, lemn şi aur", a declarat arheologul Paulo Mattieh pentru Syrian Arab News Agency. In camerele palatului din Ebla, oraş antic situat in nordul Siriei de azi, au mai fost descoperite alte două statui, un sigiliu cilindric poleit cu aur la capete şi un text cu informaţii despre economie, artefacte datănd din 1600-1800 i.e.n. Situl stabilit pe locul palatului aduce importante informaţii despre epoca pre-clasică a Siriei din mileniul 3 i.Hr. Palatul "este bine păstrat şi integrat in peisaj⦠poate fi considerat de acum parte din tradiţia locului", a mai declarat Paulo Mattieh.
Dieta de sacrificiu in Anzi
Mumiile a doi copii incaşi, Fecioara şi Baiatul de pe vărful Llullaillaco, datănd de peste 500 de ani, găsite in Munţii Anzi, din America Latină, reprezintă un indiciu valoros referitor la ritualurile de sacrificare practicate de populaţia precolumbiană Inca. Copiii erau supuşi unei diete alimentare foarte bogate, ei consumănd porumb şi proteine, alimente specifice elitelor incaşe, ceea ce indică o perioadă cu regim special in ultimele 12 luni de viaţă, Timothy Taylor, de la Universitatea din Bradford, pentru cotidianul britanic The Times. "Se pare că cei care urmau să fie sacrificaţi, in speţă copiii, erau conduşi spre vărful muntelui, unde ajungeau după o călătorie ritualică de un an, erau drogaţi şi lăsaţi apoi să moară." Mumia fetei de 15 ani este expusă momentan la Muzeul Arheologic "High Mountain" din Argentina, fiind una dintre cele mai bine păstrate mumii din Anzi.