Practica schimbarii orei de doua ori pe an, la sfarsitul lunii octombrie si la sfarsitul lunii martie, introdusa in anii ’70 pentru a se economisi energia, este contestata de specialisti.
Specialistii afirma ca aceasta masura afecteaza in primul rand persoanele vulnerabile – copiii si batranii – al caror ritm biologic poate fi serios perturbat, comparativ cu cel al persoanelor mai reziste la astfel de schimbari.
De aici decurg manifestari diverse, cum ar fi tulburarile de somn (mai ales cand se trece la ora de vara, cand noaptea are cu o ora mai putin), de pofta de mancare, de stari psihice, precum si cele ale capacitatii de munca.
Persoanele care sufera de stres se simt si mai stresate de schimbarea orei numai la gandul ca trebuie sa-si reorganizeze programul de lucru in functie de ora noua. Exista si persoane care resimt o stare de oboseala severa din cauza schimbarii orei sau chiar o stare de rau cvasipermanent. Pentru toata lumea, medicii si psihologii recomanda modificarea progresiva a programului zilnic si a ritmului somn-veghe, de pilda, decaland cu 15 minute ora de culcare si cea de trezire, de la care porneste intregul program zilnic.