x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Schimbarea orei afectează metabolismul

Schimbarea orei afectează metabolismul

de Sînziana Stancu    |    30 Oct 2011   •   21:00

Practica schimbarii orei de doua ori pe an, la sfarsitul lunii octombrie si la sfarsitul lunii martie, introdusa in anii ’70 pentru a se economisi energia, este contestata de specialisti.

Specialistii afirma ca aceasta masura afecteaza in primul rand persoanele vulnerabile – copiii si batranii – al caror ritm biologic poa­te fi serios perturbat, comparativ cu cel al persoanelor mai reziste la astfel de schim­bari.

De aici decurg manifestari di­ver­se, cum ar fi tul­­bu­ra­ri­le de somn (mai ales cand se tre­ce la ora de va­ra, cand noap­tea are cu o ora mai pu­tin), de pof­ta de man­­ca­re, de stari psihice, precum si cele ale ca­pa­citatii de munca.

Persoanele care sufera de stres se simt si mai stresate de schimbarea orei numai la gandul ca trebuie sa-si reorganizeze programul de lucru in functie de ora noua. Exista si persoane care resimt o stare de oboseala severa din cauza schimbarii orei sau chiar o stare de rau cvasipermanent. Pentru toata lumea, medicii si psihologii recomanda modificarea progresiva a programului zilnic si a ritmului somn-veghe, de pilda, decaland cu 15 minute ora de culcare si cea de trezire, de la care porneste intregul program zilnic.

×