x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Secretele Maya, într-un templu din Guatemala. Ce au descoperit arheologii sub piramida din situl Zotz

Secretele Maya, într-un templu din Guatemala. Ce au descoperit arheologii sub piramida din situl Zotz

20 Iul 2012   •   11:47
Secretele Maya, într-un templu din Guatemala. Ce au descoperit arheologii sub piramida din situl Zotz

O echipa de arheologi a scos la lumina vestigiile unui templu maya dedicat "soarelui nocturn". Monumentul a fost descoperit sub piramida din situl Zotz, din padurea Peten, la o distanta de 550 de kilometri de capitala guatemaleza, relateaza AFP.

Printre descoperiri se afla o masca din stuc, ce are o inaltime de 1,5 metri, si o friza, descrisa ca fiind "o sculptura incredibila (...) prin functia sa de omagiu adus Soarelui", a declarat, miercuri, directorul proiectului arheologic din Zotz, americanul Thomas Garrison de la Universitatea South California, explicand descoperirile facute, intr-o conferinta organizata la Palatul national al culturii din Guatemala.

Arheologul Edwin Roman, de la Universitatea Austin, considera ca iconografia pieselor dezgropate sugereaza "o glorificare a Soarelui", iar friza care domina intrarea in templu simbolizeaza cele trei faze ale acestuia, potrivit culturii maya.

"Soarele nocturn" este simbolizat de un jaguar, evocat in principala carte a poporului maya, Popol Vuh. Pe fatadele acestui templu, arheologii au descoperit masti din stuc inalte de 1,5 metri, dar si multe alte masti mai mici, reprezentand chipuri umane sau glife. "Templul avea probabil 14 masti la nivelul frizei, dar numai opt dintre ele au fost gasite" pana in prezent, iar din acest motiv sapaturile trebuie sa fie continuate, a adaugat Edwin Roman.Thomas Garrison crede ca multe alte vestigii urmeaza sa fie descoperite, intrucat doar 40% din edificiu a fost cercetat pana acum. Niciun element scris sau simbolic nu a fost gasit in templu pentru ca cercetatorii sa poata sa determine perioada in care acesta a fost construit, insa analizele cu carbon efectuate au indicat faptul ca templul a fost construit intre anii 350 si 400 e.n.

Civilizatia maya a trait in sudul Mexicului, Guatemala, Honduras, Salvador si Belize si a cunoscut apogeul in perioada 250 - 900 e.n., inainte de inceperea perioadei de degradare a imperiului (900-1200 e.n.).

"Descoperirea este importanta, intrucat ea reprezinta templul soarelui nocturn si corespunde primului guvern, care a fost inmormantat sub piramida Diavolului, un frumos edificiu sublim decorat", a adaugat Garrison.

In aceasta piramida, inalta de 13 metri si amplasata intr-un palat, se afla mormantul guvernatorului si fondatorului primei dinastii El Zotz, cunoscuta si sub denumirea Pa'Chan (cer fortificat).

Sapaturile din acest sit arheologic au debutat in 2006, iar descoperirile cele mai importante au fost facute in ultimii trei ani. In total, situl contine 200 de structuri, in special stele din stuc aflate intr-o stare proasta de conservare, si a fost victima jafurilor comise de autori necunoscuti. In 1970, un buiandrug din lemn provenind din acest sit a fost descoperit intr-un muzeu din orasul american Denver.

×