x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sibiu: Muzeul virtual al preistoriei

Sibiu: Muzeul virtual al preistoriei

17 Ian 2009   •   00:00

Un muzeu virtual al preistoriei a început să funcţioneze de curând la Sibiu. Este vorba despre primul portal web destinat atât publicului larg, cât şi savanţilor din toată lumea, specializaţi în arheologia preistorică.



În acest portal (LINK www.europeanvirtualmuseum.net) sunt incluse atât Muzeul Naţional Brukenthal, cât şi Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. Călătoria prin acest muzeu virtual este o adevărată aventură ştiinţifică, în cursul căreia se pot vedea imagini digitale, unele tridimensionale, ale aproximativ 6.000 de artifacte preistorice păstrate în zece muzee de specialitate din România, Bulgaria şi Italia.

BURSĂ DE CERCETARE DE 1.200 DE EURO
Uşor de accesat, site-ul este un proiect finanţat pe doi ani de "Agenţia Leonardo" a Uniunii Europene din Italia. La inaugurarea portalului, profesorul Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, a declarat: "Din suma de 35.000 de euro, fonduri europene, Universitatea «Lucian Blaga» Sibiu a contribuit cu 9.000 de euro, iar profesorii şi cercetătorii sibieni au preferat să lucreze benevol, astfel încât banii care li s-ar fi cuvenit, 1.200 de euro, să fie daţi sub forma unei burse pentru un student la Istorie, care va face traduceri de specialitate din română în engleză". Potrivit directorului, bursa de 1.200 de euro va fi una de cercetare şi se va numi "FMUSEUM ­ Brukenthal fellowship". "Practic, în acest fel vom ajuta un student să înveţe ce presupune postarea de informaţii de specialitate, traduse în engleză pe acest portal", a completat Sabin Luca.

Din 2009, acest proiect-pilot poate fi folosit drept model pentru orice muzeu din România. Conform textului de prezentare a site-ului, "resursele valorificate în acest produs inovator demonstrează matriţa antică comună pe care s-a fondat Europa încă din timpuri preistorice, orientând vizitatorii spre descoperirea moştenirii noastre culturale europene. Tematica variată creează o experienţă unică a unei vizite primitoare şi foarte accesibilă în acest muzeu virtual. Vizitatorii sunt liberi să aleagă obiecte, teme, limba şi criteriile de bază ale călătoriei pe care doresc să o facă".

×
Subiecte în articol: exclusiv online