x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Somnul, cel mai eficient tratament cosmetic

Somnul, cel mai eficient tratament cosmetic

de Radu Popa    |    30 Dec 2010   •   00:27
Somnul, cel mai eficient tratament cosmetic
Sursa foto: /Thinkstock

144167-32-35tv-85.jpgPotrivit unui recent studiu realizat de cercetătorul John Axelsson de la Institutul Karolinska, din Stockholm, Suedia. Savantul a constatat că persoanele care dorm noaptea cel puţin opt ore arată mai sănă­toa­se, mai odihnite şi mai atrăgătoare decât cei care obişnuiesc să renunţe la somnul nocturn în favoarea unor activităţi mai mult sau mai puţin folositoare.

Cercetările sugerează faptul că durata somnului şi felul în care dormim influenţează felul în care eşti perceput de ceilalţi şi modul în care ei te tratează. Potrivit lui Axelsson, oamenii ape­lea­ză la tratamente cosmetice pentru a-i face să arate mai energici şi mai proaspeţi şi pentru a-şi spori încrederea în propriile for­ţe. Dar John este de părere că o perioadă su­fi­cient de mare de somn poate avea aceleaşi re­zultate ca şi operaţiunile menţionate. Sa­vantul nu a ezitat să concluzioneze că somnul este cel mai bun tratament cosmetic pe care specialiştii îl au la dispoziţie în prezent.

 FOTOGRAFII ELOCVENTE. Oamenii de ştiinţă au apelat la un eşantion format din 23 de persoane, cu vârste cuprinse 18 şi 31 de ani, solicitându-le să doarmă timp de opt ore într-o noapte pentru ca, în ziua urmă­toa­re, acestea să fie fotografiate. Pozele au fost realizate între orele 14:00 şi 15:00 într-o ca­meră aerisită, menţinând o distanţă fixă în­tre feţe şi aparatul de fotografiat. Subiec­ţil­or li s-a cerut să aibă părul despletit şi piep­tănat spre spate, iar expresia feţei să fie relaxată şi neutră. Ulterior, cercetăorii au cerut unui număr de 65 de observatori să caracterizeze pozele, fără să ştie cât dormi­se­ră subiecţii în noaptea anterioară.

Obser­va­torii au considerat că persoanele private de somn arătau, în medie, cu 6% mai puţin sănătoase, cu 4% mai puţin atractive şi cu 19% mai obosite decât atunci când fuseseră fotografiate după ce se odihniseră noaptea. Studiul a demonstrat faptul că durata somnului unei persoane influenţează modul în care ceilalţi caracterizează starea sa de sănătate. Cercetări anterioare au demonstrat importanţa duratei somnului asupra fizionomiei.

Un studiu realizat în 2007 a demonstrat că persoanele care nu dorm suficient prezintă un risc sporit de a deveni obe­ze. Un alt studiu realizat în aceeaşi perioadă a arătat că somnul joacă un rol esenţial în formarea amintirilor. În viitor, Axelsson şi colegii săi speră să demonstreze influenţa unor tulburări ale somnului, precum reprize de somn de câte 4-5 ore câteva nopţi la rând pot afecta sănătatea şi aspectul fizic al unei persoane. El nădăjduieşte să descifreze trăsăturile faciale care determină o persoană să îşi caracterizeze interlocutorul obosit, bolnav sau mai puţin atrăgător.

×
Subiecte în articol: stiinta