x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sonda chineză decolează de pe Lună, după ce a prelevat, în premieră, eşantioane din partea întunecată

Sonda chineză decolează de pe Lună, după ce a prelevat, în premieră, eşantioane din partea întunecată

de Redacția Jurnalul    |    04 Iun 2024   •   10:30
Sonda chineză decolează de pe Lună, după ce a prelevat, în premieră, eşantioane din partea întunecată
Sursa foto: Hepta

Modulul de ascensiune al sondei chineze Chang’e-6 a decolat cu succes marţi de pe suprafaţa Lunii, transportând mostre de pe partea întunecată, transmite agenţia naţională de ştiri Xinhua.

Modulul de ascensiune al „sondei chineze Chang’e-6 a decolat de pe suprafaţa lunară marţi dimineaţă transportând eşantioane colectate de pe partea ascunsă a Lunii, o realizare fără precedent în istoria explorării umane a Lunii”, a indicat Xinhua, care citează Administraţia Spaţială Chineză.

Sonda Chang’e-6 a aselenizat cu succes pe partea întunecată a Lunii. Aselenizarea a avut loc în Bazinul Polul Sud-Aitken, unul dintre cele mai mari cratere cunoscute din sistemul solar. O regiune cu un mare potențial pentru cercetare deoarece craterele sale sunt mai puțin acoperite de fluxurile de lavă antice, comparativ cu partea vizibilă a Lunii. Misiunea Chang’e-6 (CIANG i 6) va dura 53 de zile și a început pe 3 mai.

China a investit mult în programul său spațial sub conducerea lui Xi, cu scopul de a reduce decalajul față de SUA și Rusia. Printre realizările notabile ale programului spațial chinez se numără construirea stației spațiale Tiangong și aterizarea roverelor robotice pe Marte și pe Lună. De asemenea, China este a treia țară care a plasat în mod independent oameni pe orbită și intenționează să trimită o misiune cu echipaj pe Lună până în 2030.

Pe de altă parte, SUA și-a exprimat îngrijorarea că acest program ar putea masca obiective militare, iar China încearcă să stabilească o poziție dominantă în spațiu. Ca răspuns, SUA vrea să trimită astronauți înapoi pe Lună până în 2026 cu Artemis 3.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Luna sonda chineza