x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Spectacol ceresc în noaptea de joi spre vineri

Spectacol ceresc în noaptea de joi spre vineri

05 Mai 2016   •   19:06
Spectacol ceresc în noaptea de joi spre vineri

O spectaculoasă ploaie de stele poate fi observată în noaptea de joi spre vineri, rezultat al intersectării Terrei cu curentul de praf cosmic al cometei Halley, informează Huffington Post, precizând că fenomenul este desemnat de astronomi cu numele de Eta Aquaride (ETA).

Acest curent de meteori (numit popular ploaie de stele) este sesizabil în intervalul 19 aprilie - 28 mai şi are apogeul în noaptea dintre 5 şi 6 mai. În această perioadă pot fi văzuţi cu ochiul liber 40-85 de meteori pe oră cu condiţia să fie senin şi ca privitorul să se găsească într-o zonă cât mai îndepărtată de puncte luminoase. De exemplu, din apropierea unui oraş, se pot vedea cam jumătate din numărul maxim de meteori, iar din interiorul oraşului, doar o zecime.

Meteorii vor intra în atmosferă cu o viteză maximă de 66 de kilometri pe secundă şi pot fi observaţi privind către sud-est, către constelaţia Aqarius (Vărsător). În aceeaşi zonă a cerului se va găsi şi planeta Neptun, dar aceasta va putea fi văzută doar cu ajutorul unui telescop. AGERPRE

×
Subiecte în articol: ploaie de stele cometa halley