x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Staţia Spaţială Internaţională va fi evacuată

Staţia Spaţială Internaţională va fi evacuată

30 Aug 2011   •   10:18
Staţia Spaţială Internaţională va fi evacuată

Daca pana la jumatatea lunii noiembrie nu va avea loc nicio decolare a unei capsule Soyuz, iar avanpostul spatial va fi comandat de pe Terra, Statia Spatiala Internationala va fi evacuata, potrivit unui responsabil NASA, citat de AFP.

"Daca nicio capsula Soyuz nu va decola pana pe 16 noiembrie sau in jurul acestei date, trebuie sa evacuam ISS", a declarat Mike Suffredini, responsabilul NASA pentru misiunile catre ISS.

Agentia spatiala rusa a anuntat luni amanarea urmatorului zbor al unei capsule Soyuz cu trei astronauti la bord spre ISS, prevazut initial pentru 22 septembrie, pentru "cel mai devreme" la sfarsitul lunii octombrie, in urma esecului inregistrat, miercuri, cu ocazia lansarii unui vehicul de tip cargo - Progress - spre ISS.

Pierderea cargoului Progress, ce avea la bord aproape trei tone de materiale si provizii, a fost cauzata de o defectiune inregistrata la ultimul etaj al lansatorului. Acelasi etaj este folosit si pe racheta care lanseaza capsulele Soyuz.

Potrivit lui Mike Suffredini, ISS poate sa functioneze fara echipaj la bord "pe timp nedefinit, fara defectiuni tehnice ale sistemelor esentiale", anunta AFP, citata de Mediafax.

Echipajul de pe ISS este compus din sase membri - in prezent trei rusi, doi americani si un japonez. Membrii echipajului de pe ISS sunt inlocuiti prin rotatie, la fiecare sase luni.

×