x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ştiri

Ştiri

de Anca Aldea    |    31 Ian 2009   •   00:00

31 ianuarie 2009



6 FEBRUARIE 2011 - SOARELE, VĂZUT DIN TOATE PĂRŢILE
Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anunţat săptămâna aceasta data exactă la care omenirea va fi martora, pentru prima dată în istorie, a momentului în care Soarele va putea fi văzut din toate direcţiile. La 6 februarie 2011, sondele spaţiale STEREO-A şi STEREO-B vor putea privi Soarele din puncte diametral opuse, informează site-ul www.stiintaazi.ro.

Cei doi sateliţi au fost lansaţi împreună la 25 octombrie 2006, la bordul unei rachete Delta II. Odată ajunşi deasupra atmosferei, sondele spaţiale s-au separat şi s-au îndreptat spre Lună, care i-a accelerat mai departe pe câte o orbită în jurul Soarelui, dar în direcţii opuse.
STEREO-A se mişcă în direcţia de rotaţie a Soarelui, iar STEREO-B în direcţia inversă, acesta din urmă observând activităţile solare de pe faţa astrului ce nu este îndreptată atunci spre Pământ. Aplicaţiile sunt foarte importante şi concrete pentru telecomunicaţii, mai ales în măsura în care ele pot determina, cu trei zile înainte, momentul în care vor avea loc furtuni solare. Aceşti sateliţi vor trimite pe Terra imagini ale Soarelui sub formă de semnale de raze X.

Click aici pentru a viziona filmuleţul NASA - format mp4



ANOMALIE TEHNICĂ LA SATELITUL W2M AL EUTELSAT
Satelitul W2M, care aparţine operatorului Eutelsat şi care preia câteva programe româneşti (Antena3, N24, National TV, TVRi, TVR Cluj, TVR Timisoara, Cultural etc), a suferit o gravă anomalie a sistemului de putere de la bord şi nu îndeplineşte condiţiile tehnice de operare nominală, transmite site-ul www.stiintaazi.ro. În aceste condiţii, pentru a evita alte neplăceri ulterioare, s-a decis ca satelitul să nu fie integrat în flota Eutelsat şi să rămână în continuare sub observaţii la centrul spatial indian ISRO până când va fi găsită o soluţie tehnică de remediere a anomaliei. Surse neoficiale citate dewebsite-ul sus-amintit spun că defecţiunea este mult prea serioasă pentru a putea fi remediată în spaţiu, iar satelitul este definitiv pierdut.

Lansat la sfârsitul lui decembrie 2008, împreună cu satelitul HotBird9, W2M este conceput în parteneriat cu EADS Astrium şi ANTRIX (divizia comercială a Agenţiei Spaţiale Indiene, ISRO). Satelitul urma să fie poziţionat la 16 grade est, cu acoperire nominală peste Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi cu o emisie reglabilă pe orbită pentru a acoperi alte zone ca Africa şi Asia Centrală.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic