x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un student din Cluj Napoca a inventat pantofii care pot încărca telefonul mobil în timpul mersului

Un student din Cluj Napoca a inventat pantofii care pot încărca telefonul mobil în timpul mersului

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2023   •   17:00
Un student din Cluj Napoca a inventat pantofii care pot încărca telefonul mobil în timpul mersului
Sursa foto: observatornews.ro.

Un student din Cluj Napoca a inventat pantofii care pot încărca un telefon mobil în timpul mersului.

Panța Robert-Vasile a integrat într-o tală de pantofi un mecanism care produce curent electric în timp timpul mișcării. Invenția a fost prezentată la o competiție studențească din Cluj Napoca. 25 de echipe de la Universitatea Tehnică au ajuns în finala întrecerii cu dispozitive la care au lucrat în ultimele luni.

"Pe măsură ce energia regenerabilă devine tot mai răspândită, interesul pentru cercetarea în domeniul ecologic de energie verde și posibilitatea de a utiliza tehnologii integrate dispozitive purtabile vor crește.

Lucrarea actuală se concentrează pe recoltarea energiei cinetice utilizând mecanisme de încălțăminte pentru a genera energie regenerabilă. Mișcarea umană este utilizată ca o metodă inovatoare de generare a energiei cinetice prin senzori piezoelectrici și reîncărcarea bateriilor pentru orice scop

Sistemul dezvoltat va include un NodeMCU ESP8266 (Node Microcontroller Control Unit), o placă de dezvoltare tip microcontroler pentru a face ca recoltarea de energie să fie gestionabilă. Prototipul dezvoltat va include o sursă de tensiune tip panou solar, făcând posibilă încărcarea dinamică a microcontrolerului. În plus, o interfață IoT va monitoriza sistemul încorporat, permițând utilizatorului să verifice procentul bateriei încărcate piezoelectric și numărul de pași generați. Conexiunea dintre hardware și software va fi stabilită cu ajutorul conectivității Wi-Fi. Studiul experimental împletește mai multe scopuri esențiale, inclusiv cercetarea, sprijinul pentru sănătate, protecția mediului, și utilizarea tehnicilor de generare a energiei verzi", se arată în documentul postat pe utcluj.ro.

Studentul s-a clasat pe locul III cu invenția sa. 

"Avem o talpă de papuc prin care ne putem monitoriza paşii şi procentajul unei baterii, care este încărcată prin apăsare. Tot acest prototip este încărcat prin energie solară", a spus studentul pentru observatornews.ro 

Un alt dispozitiv premiat este destinat pentru hrana pisicilor. Acesta funcționează cu ajutorul unui senzor care detectează apropierea pisicii de bolul cu mâncare și eliberează hrana. Această acțiune se repetă de maximum trei ori într-o zi.

Locul I a fost câștigat de o echipă care a alcătuit un dispozitiv de monitorizare și măsurare a calității aerului în interior și exterior. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×
Subiecte în articol: cluj student pantofi inventii