x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Studiu - Un accident genetic a dus la apariţia omului şi a celorlalte vertebrate

Studiu - Un accident genetic a dus la apariţia omului şi a celorlalte vertebrate

28 Iul 2012   •   12:32
Studiu - Un accident genetic a dus la apariţia omului şi a celorlalte vertebrate

Potrivit unui studiu publicat pe discovery.com, aparitia omului si a celorlalte vertebrate s-ar datora unui accident genetic, petrecut in urma cu peste 500 de milioane de ani, care a dus la aparitia unor proteine a caror functionare poate explica multe din bolile actuale.

Concluzia cercetatorilor a fpst fundamentata de studiul unui animal aflat la linia de demarcatie intre vertebrate si nevertebrate, denumit amfiox (Branchiostoma lanceolatum).

Evolutia amfioxului este una lenta, fiind folosit un reper in refacerea firului evolutiei vertebratelor si a modului in care aceasta s-a produs, utilizand gene vechi pentru functii noi.
In urma cu peste 500 de milioane de ani, amfioxul a cunoscut doua duplicari succesive de ADN.
Specialistii spun ca aceste duplicari ale ADN-ului au dus la dezvoltarea unui sistem de comunicare in corpul uman, extrem de eficient in prelucrarea informatiilor. Comunicarea se face cu ajutorul mai multor proteine a caror existenta este legata de acelasi "accident" de dublare a genelor, care a dus la aparitia vertebratelor si inclusiv a omului..

Echipa stiintifica de la University of Dundee, cea care a realizat studiul, s-a concentrat asupra cercetatori unei retele de cateva sute de proteine din corpul uman care coordoneza reactia celulelor la factorii de crestere si la insulina.

Cand una dintre aceste proteine se pierde sau sufera o mutatie, omul poate supravietui, dar poate dezvolta o maladie precum diabetul, cancerul sau o boala neurologica.

×