Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard a creat un prototip numit "interfaţă non-invazivă creier la creier", un dispozitiv prin care cercetătorii au reuşit să controleze cu puterea gândului acţiunile unor şoareci de laborator.
"Am cercetat posibilitatea de a folosi ultrasunete concentrate asupra creierului pentru a stabili o legătură între două specii diferite", a anunţat echipa de cercetători.
Cercetătorii au folosit un electroencefalograf ataşat de capetele a şase persoane. Activitatea lor cerebrală a fost monitorizată şi transformată cu ajutorul unui computer în ultrasunete concentrate care au fost transmise către creierul a şase şoareci de laborator. Uitându-se la ecranul unui calculator, cercetătorii s-a gândit la o acţiune simplă care să poată fi transmisă şoarecilor anesteziaţi - să-şi mişte coada.
Operaţiunea a avut o rată de succes de 94%.
"Rezultatele noastre arată posibilitatea de a realiza o conexiune neuronală între două entităţi biologice, lucru ce deschide calea către cercetări mai amănunţite, cu potenţiale aplicaţii în medicină", se arată în raportul oamenilor de ştiinţă.
Potrivit acestora, viitoarele teste vor încerca controlarea telepatică a şoarecilor şi în alte sensuri, precum crearea senzaţiei de foame sau de excitare sexuală.
Cercetătorii spun că scopul final al testelor este stabilirea telepatiei între doi oameni, sau posibilitatea (care ridică probleme etice) de a controla telepatic acţiunile altor oameni.
Momentan, dispozitivul permite doar transmiterea de gânduri de la om la şoarece, însă, teoretic, dispozitivul poate funcţiona şi invers.