Stomacul se "răzvrăteşte", dar nu aveţi timp să mâncaţi. O gustare poate rezolva problema. Sunteţi cam somnoros şi nu vă puteţi concentra? Aţipind câteva minute puteţi suplini lipsa de somn din timpul nopţii. Dar, ce puteţi face când nimeni nu e în preajmă şi suferiţi de singurătate?
RELAŢII PARASOCIALE. Psihologii americani au descoperit, în urma unor studii recente, că singurătatea poate fi alungată apelând la postul de televiziune preferat. Specialiştii sunt de părere că, asemănător modului în care o gustare poate astâmpăra foamea care vă poate cuprinde la un moment dat, suplinind o masă consistentă, urmărirea programului de televiziune favorit vă poate induce senzaţia comunicării cu alte persoane, fără existenţa unor interlocutori reali. Timp de decenii, specialiştii şi-au manifestat interesul faţă de înţelegerea mecanismelor cu ajutorul cărora oamenii pot stabili şi păstra relaţii sociale pentru a evita izolarea şi singurătatea. Majoritatea experimentelor s-au axat pe relaţii reale stabilite între diferiţi indivizi atunci când ei puteau comunica direct, aflându-se faţă în faţă. În ultima vreme, însă, cercetătorii şi-au schimbat obiectul de studiu, înlocuind relaţiile sociale reale cu cele "false" denumite şi "parasociale". Acest nou tip de legături "unidirecţionale" poate fi dezvoltat de fiinţele umane faţă de indivizi sau personaje prezente în filme sau în emisiunile de televiziune. Astfel încât, asemănător felului în care prietenia dintre două persoane presupune petrecerea unor perioade împreună şi împărtăşirea reciprocă a unor idei şi păreri personale, relaţiile parasociale pot evolua de la urmărirea emisiunilor tv favorite la implicarea emoţională în vieţile personajelor, la retrăirea unor idei şi experienţe ale acestora ca şi cum ar aparţine celor mai buni prieteni ai dumneavostră.
LEGĂTURI-SUROGAT. Savanţii americani din Miami, Florida, au elaborat recent o teorie potrivit căreia singurătatea îi poate motiva pe indivizi să caute stabilirea unor relaţii interumane, chiar dacă acestea nu sunt reale. Oamenii de ştiintă au declarat că în urma unor experimente, participanţii s-au arătat mai dispuşi să relateze emisiunile tv favorite atunci când încercau un sentiment de solitudine decât atunci când puteau comunica cu prietenii. Analize aprofundate ale cercetărilor au arătat că oamenii caută,în mod spontan "legături sociale-surogat" atunci când cele reale lipsesc. Cercetătorii au constatat că subiecţii care îşi aminteau despre o ceartă cu un prieten apropiat descriau mai amănunţit emisiunea tv favorită decât cele "neutre" sau care le displăceau. Se pare că lipsa de comunicare i-a determinat pe unii subiecţi să se "refugieze" în faţa emisiunilor tv favorite, astfel încât relaţii parasociale cu personajele de pe micul ecran să înlocuiască relaţii reale de care nu îşi aminteau cu plăcere. Amintiri legate de elemente care dăunau relaţiilor interpersonale, precum o confruntare sau respingerea de către societate, contribuiau la scăderea încrederii în propriile calităţi şi inducerea unei stări generale proaste. Totuşi, oamenii de ştiinţă au constatat că, în cazul subiecţilor care s-au confruntat cu asemenea situaţii, urmărirea emisiunii tv favorite le-a alungat starea generală proastă şi senzaţia de respingere socială.
Citește pe Antena3.ro