x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Trăsăturile faciale ale unei persoane vor putea fi reconstituite pornind chiar şi de la un fir de păr

Trăsăturile faciale ale unei persoane vor putea fi reconstituite pornind chiar şi de la un fir de păr

14 Sep 2012   •   11:18
Trăsăturile faciale ale unei persoane vor putea fi reconstituite pornind chiar şi de la un fir de păr

O echipa de geneticieni de la Universitatea Erasmus a gasit un set de cinci gene care determina trasaturile faciale ale oamenilor, descoperire care ar putea avea aplicatii in criminalistica sau arheologie - portretul robot al unei persoane va putea fi stabilit plecand doar de la un fir de par sau alt tesut care contine ADN.

Studiul, care a implicat cercetarea trasaturilor faciale ale aproximativ 10.000 de persoane, a fost publicat in revista stiintifica Plos Genetics.

Cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a evalua capetele voluntarilor, precum si fotografii ale fetelor lor, unde au fost identificate trasaturile cheie.

Trasaturile au fost impartite in tipuri caracteristice, comparandu-se apoi particularitatile genetice ale voluntarilor cu fiecare tipologie a trasaturilor.

In urma cercetarii, au fost identificate cinci gene care par a fi responsabile cu dezvoltarea unor anumite trasaturi tipice ale fetei - PRDM16, PAX3, TP63, C5orf50, si COL17A1.

Manfred Kayser, coordonatorul studiului, spune ca descoperirea ar putea fi folosita de criminalisti, in viitor.

"Poate ca in viitorul apropiat va fi posibil sa faci un portret robot al unei persoane doar analizand ADN-ul pe care l-a lasat in urma. Cred ca criminalistii vor fi foarte interesati de aceasta metoda', a spus Kaysner.

Desi aceste cinci gene nu furnizeaza, momentan, decat o aproximare a trasaturilor faciale, nu un portret fidel, criminalistii viitorului vor putea face cercetari asociate.

In 2010 s-a descoperit gena care determina culoarea ochilor si a parului. De asemenea, in cazul in care exista probe de sange, se poate determina si varsta unei anumite persoane.

×